Ankara Bölge İdare Mahkemesi, “Barış İçin Akademisyenler” bildirisine imza attığı için ilişiği kesilen Anadolu Üniversitesi öğretim görevlisi Abdullah Deveci’nin açtığı davada sadece bildiriye imza atmanın bir gerekçe olamayacağına karar verdi.
Cumhuriyet’ten Kemal Göktaş‘ın haberine göre, mahkemenin öğretim üyelerinin bir ülkenin gelişmişlik düzeyini sağlayan önemli unsurlardan biri olduğu belirtilerek, “doğrudan kamu düzenini bozucu bir faaliyeti saptanmadan” yapılan ilişik kesme işleminin hukuka aykırı olduğu vurgulandı.
Açtığı ilişik kesme davasını kazanarak haklılığını tescil ettiren Deveci, son KHK ile ihraç edildiği için görevine dönemeyecek.
Sözleşmesi yenilenmedi
Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü, Edebiyat Fakültesi’nde öğretim görevlisi olan Abdullah Deveci’nin sözleşmesini görev süresi dolduğu gerekçesiyle yenilemeyerek ilişiğini kesti.
Deveci’nin, Eskişehir 2. İdare Mahkemesi’nde yürütmenin durdurulması ve iptal talebi ile açtığı davada mahkeme, yürütmenin durdurulması talebini reddetti. Deveci’nin avukatı Esra Başbakkal Kara, bu karara Ankara Bölge İdare Mahkemesi’nde (BİM) itiraz etti. BİM 4. İdari Dava Dairesi, 12 Ocak’ta itirazı kabul ederek “davacının telafisi güç zararına yol açacağı” gerekçesiyle yürütmenin durdurulması kararı verdi. Dairenin kararında, Rektörlüğün, Deveci’nin sözleşmesinin kamu yararı ve hizmet gerekleri doğrultusunda, ‘Barış İçin Akademisyenler’ bildirisine imza attığı için yenilenmediğini” bildirdiği ifade edildi.
Mahkeme kararına uyulmadı
Kararda şöyle denildi:
“Bir ülkenin gelişmişlik düzeyini sağlayan önemli unsurlardan olan eğitimde ve bilimsel araştırmalarda görev alan ve yıllarca edindikleri deneyim, araştırma ve çalışmalarda eğitim hizmetinin görülmesine katkı sağlayan yılların birikimine sahip bir öğretim elemanının, doğrudan kamu düzenini bozucu bir faaliyeti saptanmadan, görevi ile ilgili herhangi bir başarısızlığı ya da yetersizliği tespit edilmeden, hizmetine ihtiyaç olmadığına yönelik hukuken geçerli ve kabul edilebilir bir gerekçe gösterilmeden görev süresinin uzatılmamasına dair işlemde kamu yararı ve hizmet gereklerine uyarlık görülmemiştir.”
Dairenin bu kararının ardından Deveci’nin görevine dönmesi gerekiyordu. Ancak Deveci, yargı yolu kapalı olan son KHK ile ihraç edildiği için görevine dönemeyecek.
Deveci: Karar umut veriyor ama…
Deveci, Cumhuriyet’e yaptığı açıklamada, “Karar hukuk açısından umut veriyor ama aynı zamanda idarenin hukuka uymadığının da tescili anlamına geliyor. Normal olmayan koşullarda yaşadığımız için normal olmayan şeylerle karşılaşıyoruz. YÖK KHK’deki ihraçların arkasındayız diye açıklama yaptı ama mahkeme imzacı akademisyenlerin ihracını hukuka aykırı bulduğunu ilan etti benimle ilgili kararında. Mahkemenin bu kararına rağmen benim durumumda olan 9 arkadaşımla birlikte KHK kapsamında ihraç edildiğimiz için göreve dönemeyeceğiz””dedi.
Bu haber en son değiştirildi 17 Şubat 2017 16:39 16:39
Türkiye’de gıyabında yargılanan ve hakkındaki hapis cezaları kesinleşen gazeteci Şener Levent’e Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından…
PKK lideri Abdullah Öcalan, örgüte bağlı grupların silah bırakmaya başlamasından iki gün önce görüntülü bir…
RTÜK’ün Ekrem İmamoğlu’na ilişkin yayınlar nedeniyle verdiği 10 günlük yayın durdurma cezası, mahkemeler arasındaki karar…
Cumhuriyet’i “kanlı darbe” olarak nitelendiren eski AKP milletvekili Ahmet Hamdi Çamlı'nın AKP döneminde KİPTAŞ’tan indirimli…
Yaşlılık aylığı alanların bir kısmı sigortalı, bir kısmı ise sigortasız çalışıyor. Kayıtlı olarak çalışanların oranı…
Denetim sonucunda fiyat etiketi mevzuatına aykırılıklar tespit edilerek 487 bin 564 TL idari para cezası…