Öğretim üyesi, Erdoğan'a ve 'kurban'a hakaret gerekçesiyle açığa alındı

Şırnak Üniversitesi'nde Yard. Doç. Dr. Emre Başçı, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlar gerekçesiyle açığa alındı.

Öğretim üyesi, Erdoğan'a ve 'kurban'a hakaret gerekçesiyle açığa alındı

Şırnak Üniversitesi (ŞÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Emre Başçı, sosyal medya hesabından “kutsal değerler”e ve AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret içeren ifadelerde bulunduğu gerekçesiyle soruşturma başlatılarak açığa alındı.

Yeni Şafak, Güneş, Milat gibi AKP’nin yayın organları tarafından hedef gösterilen Başçı için ŞÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Emin Erkan üniversitede bir basın toplantısı düzenledi. Erkan, Başçı’nın paylaşımlarında “bütün dinlerin ortak değerlerinden olan Hz. İbrahim ve onunla başlayan Kurban ibadetini aleni şekilde aşağılayıcı ve alaycı ifadeler kullanarak toplumun kutsal değerlerine inanç ve örfüne hakaret ettiğinin belirlendiğini” söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Başçı’nın ayrıca Erdoğan hakkında da asılsız isnatlarda bulunarak, şahsına hakaret içeren ifadeler kullandığını belirten Erkan, söz konusu öğretim üyesinin her iki hususta da toplumun birlik ve bütünlüğüne, dini, manevi ve ahlaki değerlerine hakaret ve iftira ederek anayasal suç işlediğini öne sürdü.

“Bu saygısız, seviyesiz ve çağ dışı ifadeleri nedeniyle adı geçen öğretim üyesi hakkında üniversitemiz nezdinde soruşturma açılmış ve soruşturmanın selameti için açığa alınmıştır.” diyen Prof. Dr. Erkan, şunları kaydetti:

“Üniversitemiz bilimsel faaliyetleri yanında bizi biz ve bir yapan milletimizin milli ve manevi değerlerine, devletimizin bekasına katkı sağlayacak anayasal görevlerini yerine getirirken, bu tür seviyesiz sorumsuz ve ahlak dışı tavırlara asla müsaade etmeyecektir.”

Başçı’yı açığa aldıran paylaşımlar

Şırnak Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde öğretim görevlisi olarak görev yapan Yrd. Doç. Dr. Emre Başçı’ya ait olduğu öne sürülen ve yıllar önce yapıldığı görülen paylaşımlarda AKP medyasının hedef gösterdiği ifadelerden bazıları şöyle:

Başçı’ya ait olduğu iddia edilen Facebook hesabının 4 Ekim 2014 tarihli olanında “Tarihte bir gün birisi oğlunu kurban etmek için söz verir. Sonra ‘yemeyince’ hikaye uydurup koç kurban eder. Sonra insanlar bu ritüele inanıp bu ritüeli devam ettirir ve kendi yarattıkları şeye tanrısal bir şeymiş gibi inanmaya başlarlar.” sözleri yer alıyor.

Başçı’ya ait olduğu iddia edilen hesaptan 11 Haziran 2015’te yapılan bir paylaşımda da Erdoğan’ın fotoğrafına “Burnu beyaz köpek balığının avını dişlerken buruşan burnu gibi buruşmuş gene.” şeklinde yorum yapıldığı, 21 Haziran 2017’deki paylaşımında da “15 yıldır çalıyor hırsız Tayyip. 3,5 milyar dolar miktarı çok az. Bir işletme hocası olarak, çaldıklarının 1/100’ü ancak 3,5 milyar dolar olduğunun altına imzamı atarım.” denildiği ileri sürülüyor.