Putin, sosyalizm düşmanlığını bir kez daha ilan etti

Putin daha önce de SSCB'nin Lenin yüzünden yıkıldığını söylemişti.

Putin, sosyalizm düşmanlığını bir kez daha ilan etti

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, GULAG sistemi ile ilgili bir anıt açılışında Stalin şahsında sosyalizm düşmanlığını bir kez daha gözler önüne serdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün Moskova’da 30 metre uzunluğundaki ve eski SSCB lideri Stalin döneminde GULAG sistemi altında faaliyet gösteren suçlu kamplarının parçalarıyla yapılan ‘Keder Duvarı’nın açılışını yaptı.

Stalin döneminde suçluların gönderildiği GULAG’lar ile ilgili Putin “Milyonlarca insan halk düşmanı olarak yaftalandı, infaz edildi, sakatlandı, hapishanelerde işkencelere maruz kaldı ve sürgün edildi. Bu korkunç geçmiş ulusal hafızamızdan silinemez ve hiçbir şekilde haklı çıkarılamaz. Milyonlarca insan öldü, acı çekti. Bunu görmek ve açıklaması olmadığını anlamak için ülkemizde çok sayıda olan toplu mezarları görmek yeterli” ifadelerini kullandı.

Putin, Ekim Devrimi’nin ülkeyi böldüğünü iddia ederek, “Devrimin 100. yılının toplumumuz tarafından geçmişte ülkemizi ve halkımı ikiye bölen dramatik olaylara bir son veren bir tarih olarak algılanmasını ve bu ayrılıkların üstesinden gelmenin, ortak tarihimizi kabul etmenin sembolü haline gelmesini umuyorum” dedi.

Son yıllarda SSCB ile ilgili söyledikleri gündem olan Putin’in bu çıkışı, sosyalizm düşmanlığını bir kez daha gösterdi. Putin daha önce de SSCB’nin Lenin yüzünden yıkıldığını söylemişti. Dönem dönem SSCB’yi öven ancak liderlerine düşman olan Putin’in bu çıkışları Putin’in SSCB’nin mirası olarak Rusya’ya kalan gücünü kendi avantajı haline getirmek istemesi olarak yorumlandı. Rusya genelinde yapılan anketlerin büyük kısmında en sevilen liderin Stalin olması ise Putin ve Rusya halkının bu konudaki farklı düşüncelerini de gözler önüne sermiş oldu.