'10 milyar doları şakkadanak satarım' diyen Batırel: Dolar Türk lirası karşısında değer kaybetti

Batırel, Merkez Bankası’nın doların yükselişini düşürememesine yeni bir çözüm buldu!

'10 milyar doları şakkadanak satarım' diyen Batırel: Dolar Türk lirası karşısında değer kaybetti

Daha önce  katıldığı bir  programda döviz kurunun artmasını önlemek adına  sermaye sınıfının geleceği  için “tavsiyelerle” gündeme gelen Türkiye gazetesi yazarı Necmettin Batırel, çıktığı programda “Ben olsam dolar rezervinden 10 milyar doları şakkadanak satarım! Şaşırır millet! Arkadan şak bir 10 milyar dolar daha satarım! 20… yetmedi! Bir 10 daha! 30… Biter zati çil yavrusu gibi dağılır millet” ifadelerini kullanmıştı.

Şimdi ise Merkez Bankası’nın doların yükselişini düşürememesine yeni bir çözüm bulan Batırel, iktidara yakınlığı ile bilinen Türkiye gazetesindeki köşesinde dün “Uyanın beyler!” başlıklı bir yazı kaleme aldı. Batırel bu kez de doların Türk lirası karşısında değer kaybettiğini, ucuz işçilikle kaliteli ürünlerin arttırılması ve pahalıya satılması “tavsiyelerinde” bulunuyor. Batırel’in “Çıkış yolu” başlığını taşıyan yazısının ilgili bölümü şöyle:

“Cari açığı daraltmak için söylenen hep klasik bir laf var. Katma değeri yüksek ihracat yapmamız lazım, diye… Doğru ama bunu gerçekleştirmek için önce teknolojik altyapı lazım. Bunlar son derece pahalı ve özellikli ürünler. Bu makineleri çalıştırmak için özel yetişmiş insan gücü gerekiyor. Ayrıca bazılarını kendi ülkemizde üretemeyiz. Yurt dışından ithal etmek zorundayız. Merdivenleri teker teker çıkmalıyız. Önümüzde Çin örneği var. Bakın dolar Türk lirası karşısında yılbaşından bu yana %60 değer kaybetti. Ama ücretler aynı oranda artmadı. Yani bizde son derece ucuz işçilik var. Türk ürünleri yurt dışında inanılmaz cazip hâle geldi. Peki ne yapmamız lazım? Öncelikle kaliteyi arttırmalıyız. Nitelikli ucuz üretim kapışılır, yeni pazarlar açılır, siparişler artar. Ama biz elimizdeki kolay fırsatı kullanmak yerine çok daha zor olanı seçiyoruz. Savunma diyoruz, otomotiv diyoruz, beyaz eşya diyoruz, cep telefonu diyoruz.. Oysa bunlarda söz sahibi olmamız için önce altyapıyı hazırlamalıyız. Bunun için de yeterli kaynağı üretmeliyiz. Peki nereden başlayacağız? Öncelikle giyim sektöründen…