Çin Dışişleri Bakanlığı: ABD Soğuk Savaş zihniyetinden vazgeçmeli

Çin Dışişleri Bakanlığı, Washington'un geride kalmış "Soğuk Savaş" zihniyetinden vazgeçmesini arzuladıklarını açıkladı.

Çin Dışişleri Bakanlığı: ABD Soğuk Savaş zihniyetinden vazgeçmeli

Çin Dışişleri Bakanlığı, Washington’un geride kalmış “Soğuk Savaş” zihniyetinden vazgeçmesini arzuladıklarını açıkladı.

CRI Türkçe‘nin aktardığı habere göre, ABD Stratejik Kuvvetler Komutanı Orgeneral John Hyten, Çin’in uzayda savaşma kabiliyetinin kendileri için “özel” bir tehdit oluşturduğunu iddia etti. ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Joseph Votel de Çin’in Ortadoğu’daki “askeri hırsları”nın her geçen gün arttığını savundu.

Çin’in başkenti Pekin’de düzenlenen günlük basın toplantısında bu iddiaları yanıtlayan Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, “Son dönemde ABD ordusunda sürekli ‘Çin tehdidine’ dair iddialar dillendiriliyor. ABD’nin dünyadaki en güçlü orduya sahip olarak ve dünya üzerinde en fazla askeri harcamayı yapan ülke olarak bu açıklamaları yapmasını tuhaf karşıladım. ABD’nin askeri harcamaları, kendisini takip eden altı ülkenin toplam harcamalarından daha fazla. Buna rağmen, sürekli olarak başka ülkelerden gelen tehditlerle karşılaştığını gündeme getiriyor. Kısa süre önce, ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan üst düzey yetkililerin Asya’da F-35 savaş uçakları gibi ileri silahların satışıyla uğraştığına dikkat çekmiştim. Şunu sormak gerekir: ABD’nin çeşit çeşit ‘Çin tehdidi’ algıları yaratmasının ardındaki asıl amaç nedir?” şeklinde konuştu.

Çin’in stratejik hedeflerinin çok şeffaf olduğunu belirten sözcü, ABD’nin geçmişte kalmış Soğuk Savaş zihniyetini terk ederek, dünyanın ve Çin’in gelişmesine tarafsız ve akılcı bir şekilde bakması çağrısında bulundu.