Erdoğan ‘aşırı yorumları’ törpülüyor: Şimdi birçok hocaefendi beni tefe koyup çalacak

Gerici dinadamları arasındaki inişli çıkışlı tartışmalar sürerken, tartışmaya Recep Tayyip Erdoğan da dahil oldu.

Erdoğan ‘aşırı yorumları’ törpülüyor: Şimdi birçok hocaefendi beni tefe koyup çalacak

Gerici dinadamları arasındaki inişli çıkışlı tartışmalar sürerken, tartışmaya Recep Tayyip Erdoğan da dahil oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, özellikle son zamanlarda iyice azıtan gerici hocaların verdiği fetvaları eleştirerek, “İslamı 14 asır, 15 asır öncesi hükümlerle uygulayamazsınız” diye konuştu.

Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe’deki sarayda düzenlenen programda yaptığı konuşmasında ilgili yerler şu şekildeydi:

“Din adamı olarak ortaya çıkıp…”

Son günlerde bakıyorsunuz. Din adamı olarak ortaya çıkıp da ne yazık ki kadınla ilgili çok farklı açıklamalarda bulunup, dinimizde yeri olmayan bazı kendine göre içtihatta bulunan kişiler çıkıyor ortaya. Anlamak mümkün değil. Yani bunlar ya bu asırda yaşamıyorlar, çok farklı bir dünyada zamanda yaşıyorlar. Çünkü İslamın güncellenmesinin gerektiğini bilmeyecek kadar da aciz bunlar. İslam’ın hükümlerinin güncellenmesi vardır.

“İslam’ı 14 asır öncesi hükümleriyle bugün uygulayamazsınız”

Siz islamı 14 – 15 asır öncesi hükümleriyle kalkıp da bugün uygulayamazsınız. Böyle bir şey yok. Onun için de bugün İslam’ın uygulanması yer zaman koşullar her şeyiyle o da değişiyor. İslam’ın güzelliği burada zaten.

“Şimdi beni tefe koyup çalacaklar…”

Şimdi bir çok hocaefendi beni tefe koyup çalacak. Rabbim bizi tefe koymasın. İstisnaları genelleştirmek, tarihin belirli bir döneminde toplumların özel şartlarına uygulamaları geleneksel davranışları taşımaya çalışmak meseleyi sulandırmaya yarar. Halbuki biz sorun görüyoruz ve çözmeye çalışıyoruz. Eksikler olabilir, yanlış da yapılmış olabilir. Bunların iyi niyetle ortaya konması halinde derhal düzeltilmesi mümkündür.

“Kuran’a ters değilse mesele bitmiştir.”

Fakat sırf, var ya ‘reklamın iyisi kötüsü olmaz’ bu mantıkla popüler olmak için söylenen sözleri biz asla kabul edemeyiz. Hele hele bu tartışmayı dinimizin kavramlarıyla yürütmek sadece kadınlara değil, inanın inancımıza da dinimize de haksızlıktır. Tıpkı diğer alanlarda olduğu gibi dini hususların tartışılmasında da seviyeler vardır. Kuran’a sünnete kıyasa vakıf olmayan insanlara istisnai bir takım uygulamaları anlatmaya kalktığımızda züccaciye dükkanına giren fil misali bir sürü başka şeyi kırıp dökmek kaçınılmaz hale geliyor. Ya bırak bu işleri. Aslolan nedir? Bizim mukaddes kitabımız kurandır. Kuran’a ters değilse mesele bitmiştir.