Trump: NATO'dan çıkarız

AB ülkeleri ile ABD arasında, gümrük vergileri ve NATO bütçesi konusunda yaşanan gerilimin gölgesinde başlayan NATO zirvesinde Trump'tan tehdit gibi açıklamalar geldiği öğrenildi

Trump: NATO'dan çıkarız

AB ülkeleri ile ABD arasında, gümrük vergileri ve NATO bütçesi konusunda yaşanan gerilimin gölgesinde başlayan NATO zirvesinde Trump’tan tehdit gibi açıklamalar geldiği öğrenildi. Trump’ın diğer üyeleri, ABD’yi NATO’dan çekmekle tehdit ettiği bildirildi.

Dünkü açıklamalarında NATO için yeterince savunma bütçesi ayırmayan müttefik ülkeleri eleştiren Trump’ın, bugünkü oturumda konuşmasının tonunu sertleştirdiği belirtildi. Alman haber ajansı DPA’nın iddiasına göre, ABD Başkanı Donald Trump, ittifaka üye ülkelerin savunma harcamalarını artırmaması durumunda ABD’yi NATO’dan çekebileceğini söyledi.

Reuters haber ajansı ise, Trump’ın kullandığı sert sözlere karşın ABD’yi NATO’dan çekmekle tehdit etmediğini bildirdi. Trump müttefik ülkelerden savunma harcamalarını arttırmaları için yakın bir tarih belirlemelerini istedi.

Trump, göreve geldiği günden bu yana müttefik ülkelerin savunma bütçelerini arttırmalarını istiyordu. Savunma harcamalarını NATO taahhütleri çerçevesinde gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYİH) yüzde 2’si seviyesine çıkarmayan ülkelere, “Taahhütlerini yerine getirmeyenler var. Onlarla ilgilenilecek” demişti.

Trump, zirve öncesi paylaştığı mesajlarda da gerekli bütçeyi ayırmayan ülkelerin ABD’ye borçlandığını öne sürmüştü.