Türkiye'den ABD'yle 'uçak motoru' anlaşması: 'Teşekkür' ettiler

ABD Dışişleri Bakanlığı Türkiye’yi, ABD yapımı uçak motorları ile Boeing uçaklarını alımı nedeniyle tebrik etti.

Türkiye'den ABD'yle 'uçak motoru' anlaşması: 'Teşekkür' ettiler

AKP’nin son dönemde yeni sloganlarından biri haline ‘yerli ve milli’ söyleminin sözden öte geçmediği, ABD ile havacılık alanında yapılan anlaşmanın daha da büyütüldüğünün ortaya çıkmasıyla bir kez daha anlaşıldı.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Türkiye’nin 25 Boeing 787-9 Dreamliner yolcu uçağı siparişi ile ilgili yayınladığı açıklamaya göre, uçak siparişlerinin dışında ayrıca bir de uçak motoru anlaşmasının yapıldığı belirtildi. Ayrıca her iki anlaşmanın tamamının 10 milyar doların üzerinde olduğu kaydedilirken, Türkiye’ye ‘de ‘teşekkür’ edildi.

Türk Hava Yolları geçtiğimiz ay ABD’li şirket Boeing’den 5’i opsiyonlu 25’i kesin olmak üzere Boeing 787-9 Dreamliner tipi uçak siparişi verdiğini duyurmuştu.

ABD Dışişleri Bakanlığı yayınladığı açıklamada, 25 Nisan’da uçaklardan ayrı olarak yine bu uçaklarda kullanılmak üzere General Electric (GE) şirketinden motor siparişi de verildiğini duyurdu. Açıklamada bu anlaşmaların ABD’de önemli ölçüde istihdam sağlayacağı ifade edilirken ABD-Türkiye arasındaki ekonomik işbirliğinin de genişlediği vurgulandı.

Açıklama “GE, Boeing, Türk Hava Yolları ve Türkiye Hükümeti’ni bu önemli duyurudan dolayı tebrik ediyor ve Türkiye-ABD arasındaki ekonomik ilişkinin derinleşmesini bekliyoruz.” ifadeleriyle son buldu.