CHP'li Erdoğdu: Hedeflerin tutmamasının sorumlusu damat ve kayınpederidir

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu "Hedeflerin tutmamasının sorumlusu Merkez Bankası değil, damat ve kayınpederidir” diye konuştu.

CHP'li Erdoğdu: Hedeflerin tutmamasının sorumlusu damat ve kayınpederidir

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu,  Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya’nın Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile görevinden alınması ve sonrasında gelen tepkilere ilişkin yazılı açıklama yaptı. Merkez Bankası’nın hedeflerini tutturamamasının asıl sorumlusunun maliye politikalarını uygulayan hükümet olduğunu belirten Erdoğdu, “Bunun sorumlusu Cumhurbaşkanı Erdoğan ve damadı Berat Albayrak’tır. Üst üste yapılan seçim ve referandumları kazanmak uğruna piyasaya para saçılmış, bu seçim hovardalığı hem borç yükünü hem de enflasyonu roketlemiştir. Seçim zamanı bütçe ve KGF kaynaklı bu fonlar, yatırımlara değil ağırlıklı lüks tüketime veya borç geri ödemelerinde kullanılmıştır. Yani hedeflerin tutmamasının sorumlusu Merkez Bankası guvernörü değil, damat ve kayınpederidir” diye konuştu.

Ekonomide gelinen nokta itibarıyla en çok ihtiyaç duyulan şeyin liyakat ve kurumsal itibar olduğunun altını çizen Erdoğdu, Merkez Bankası’nın Hazine’ye parasal destek olması ve kur seviyesi korunmaya çalışırken net rezervlerin azalıyor olmasının “kur şoku”na neden olduğunu belirtti. Erdoğdu, bu durumun yurtdışındaki gelişmeler ile artacak bir baskıyla yoğunlaşma ihtimaline de dikkat çekti. Erdoğdu, “Yabancı yatırımcı, uzunca bir süre daha Türkiye’ye girmek istemeyecek. Zorluklardan çıkışa dair umut kırıntıları yok olmak üzere. Sadece 12 Eylül darbesinde görevden alınan Merkez Bankası Başkanı’ndan sonra AKP iktidarı da aynı yolu izleyerek darbecilerle bir kez daha aynı çizgide buluştu. Artık Merkez Bankası’nın başındaki gerçek kişi, Cumhurbaşkanı’nın kendisidir” ifadelerini kullandı.

Erdoğdu, Merkez Bankası Başkanı’nın görevden alınmasının Türkiye’de daha önce yaşanmamış bir durum olduğunu belirterek, “Sadece 12 Eylül darbesinde görevden alınan Merkez Bankası Başkanı’ndan sonra AKP iktidarı da aynı yolu izleyerek darbecilerle bir kez daha aynı çizgide buluştu. Artık Merkez Bankası’nın başındaki gerçek kişi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kendisidir” dedi.

Merkez Bankası Başkanı’nın görevden alınmasının ardından süratle faiz indirilmesi ya da dolaylı para basma yöntemlerine gidilirse, ekonominin yeni bir kur şokuyla karşı kaşıya kalabileceğine dikkat çeken Erdoğdu, “Bu da yaşadığımız durgunluğu daha derinleştirir ve küçülme boyutuna götürürse işte o zaman işler içinden çıkılmaz hale gelir. Türkiye ekonomisinin en büyük problemi mevcut ekonomi yönetimidir. Son dönemde kur biraz düşmeye başlamıştı, faiz indirimi bekliyorduk, işler İstanbul seçimi sonucu biraz yoluna girer diyorduk. Tayyip Bey dün (önceki gün) büyük hamleyi yaptı ve Türkiye ekonomisine büyük zarar verdi” dedi.