Pelikancılarla Adalet Bakanı'nın kavgasına Yargıtay da katıldı!
İsmail Rüştü Cirit başkanlığındaki Yargıtay son çıkışıyla, “Düne kadar FETÖ'cülerle aynı maklubeye kaşık sallayanlar, çıkıp bize FETÖ ile mücadele dersi vermeye kalkmasınlar” diyen Adalet Bakanı'nın yanında yer almış oldu.
AKP’li Turkuvaz Medya’nın amiral gemisi Sabah Gazetesi, ‘FETÖ’ ile iltisaklı olduğu CHP tarafından da sıkça dile getirilen, Zaman Gazetesi’nin son sahibi Fettah Tamince davasında verilen beraat kararının bozulması ile eş zamanlı olarak Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ü karşıya almıştı.
Sabah gazetesi yazarı Dilek Güngör, 17 Eylül günü, “FETÖ ile mücadele edenler sürülüyor. Telefonunda ByLock çıkanlar, darbeci akrabaları olanlar unvanlı görevlere geliyor. Tehlike büyük” diye yazmıştı.
Adalet Bakanı Gül ise “Daha düne kadar FETÖ ile aynı maklubeye kaşık sallayanlar bugün utanmadan çıkıp FETÖ’yle mücadele dersi vermeye kalkmasınlar” sözleriyle Turkuvaz Medya’da yuvalanan Pelikancıları işaret etmişti.
ERDOĞAN’IN AVUKATLARI…
Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ile Sabah gazetesi arasında yaşanan tartışma ile gün yüzüne çıkan “yargıdaki güç mücadelesinin” perde arkasında ise “İstanbul Grubu”nun olduğu iddiaları gündeme gelmişti.
İddialara göre yargıda “İstanbul Grubu” olarak bilinen ve “Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın İstanbul’daki avukatlarının yönettiği” iddia edilen bu grubun “Erdoğan’ın da vekâletini kullandığı” ve özellikle İstanbul Adliyesi’nde ana güç merkezi haline geldiği ifade edilmişti. Hâkim ve Savcılar Kurulu’ndaki (HSK) bazı üyelerin de destek verdiği bu grubun “yargı eliyle yapılan siyasi operasyonların perde arkasındaki beyin” olduğu belirtiliyor. Son dönemde “yargıda rahatsızlık yaratan” bu grupla çekişme halinde olan “Hakyolcular”ın da desteğini alan Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün, Rixos Otelleri’nin sahibi, işadamı Fettah Tamince’nin hakkında açılan ve sonrasında kapatılan ‘FETÖ’ soruşturmasını yeniden açmak istemesi ile doğrudan bu gruba mesaj verdiği belirtilmişti.
Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, ‘FETÖ’den arınma dönemi tamamlandı’ açıklamasını yapan ilk isimdi. Sabah Gazetesi’nin bir başka ismi Melih Altınok’un ‘tadında bırakalım’ çağrısı bu kez Yargıtay tarafından bozuldu.
CİRİT BAŞKANLIĞINDAKİ YARGITAY DA TOPA GİRDİ
Tartışmalar devam ederken, Yargıtay’dan yapılan açıklamada Pelikancıların ‘FETÖ üyelerinin yargıda görev bulması’ iddiası sert bir dille yalanlandı. İsmail Rüştü Cirit başkanlığındaki Yargıtay son çıkışıyla, “Düne kadar FETÖ’cülerle aynı maklubeye kaşık sallayanlar, çıkıp bize FETÖ ile mücadele dersi vermeye kalkmasınlar” diyen Adalet Bakanı’nın yanında yer almış oldu.
Yargıtay’dan yapılan “Fettullahçı terör örgütüne (FETÖ/PDY) yönelik mücadeleye ilişkin kamuoyu açıklaması” başlıklı yazılı açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
“Yargıtayın Fettullahçı Terör Örgütüne (FETÖ/PDY) yönelik karar ve uygulamalarının, bazı basın ve yayın organlarında değerlendirilme ve yorumlama şekli dikkate alınarak, kamuoyunun bilgilendirilmesi amacıyla aşağıdaki açıklamaların yapılması zorunlu görülmüştür.
Yargıtay, 15 Temmuz hain darbe girişiminin hemen akabinde, FETÖ/PDY Terör Örgütüne yönelik olarak güçlü bir refleks göstermiş, söz konusu örgüt ile iltisaklı olan üyelerini Yargıtaydan uzaklaştırmıştır. Bu kapsamda, disiplin işlemleri sonucunda ilk aşamada, Yargıtay Kanununun m.19 ve m.43/son hükümleri uyarınca 106 kişi hakkında en ağır disiplin cezası olan ve ihraç anlamına gelen “çekilmeye davet” yaptırımı uygulanmış; içlerinde firari olanlar, ceza soruşturması devam edenler ve kendi istekleri ile emekli olanlar da dahil olmak üzere, bu süreçte genel toplam itibarıyla 141 kişinin Yargıtay ile ilişiği kesilmiştir.”
SOYUT VE MESNETSİZ İDDİALAR
Yargıtay’ın açıklaması şöyle devam etti:
“Yukarıda belirtilenler dışında ceza soruşturmaları da büyük bir titizlikle sürdürülmüş olup, devam eden yargılamalarda Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından FETÖ/PDY Terör Örgütündeki faaliyetleri dolayısıyla eski sivil yüksek yargı üyelerine yönelik soruşturmalar kapsamında 164 kişi hakkında fezleke düzenlenmiş, bunlardan 163 kişi hakkında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Yargıtay 9. Ceza Dairesine dava açılmıştır. Bu davalardan 1 kişi beraat etmiş, 3 kişi hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmiş, 123 kişi mahkum olmuş, 36 kişi hakkında ise yargılamalar devam etmektedir. Ayrıca, halen 32 Yargıtay ve Danıştay üyesinden 5 kişinin adli kontrollü olarak, 27 kişinin ise firari olması sebebiyle yakalamalı olarak soruşturmaları sürdürülmektedir.
Yargıtay Başkanlığına çeşitli kanallardan intikal eden tüm şikayet ve ihbarlar büyük bir titizlikle incelenmekte ve gereği yapılmaktadır. Son günlerde bazı medya kuruluşları tarafından dile getirilen yorumlar ile ilgili olarak, söz konusu iddiaların Yargıtaya intikal etmesi üzerine, Yargıtay Kanununun m.43,I-IV hükümleri uyarınca gecikmeksizin muhakkik tayin edilerek tüm deliller toplanmış ve gerekli soruşturma yapılmış olup, Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu tarafından anılan suçlara ilişkin Yargıtay içtihatları doğrultusunda yapılan incelemeler sonucu işlem yapılmasına yer olmadığına karar verilmiştir.
Yukarıda açıkça görüldüğü üzere, FETÖ/PDY Terör Örgütüne yönelik adli işlemler, hukuk çerçevesinde büyük bir titizlikle ve özenle yapılmaktadır. Geçmişi, görev anlayışı ve duruşu itibarıyla başından beri FETÖ/PDY Terör Örgütü ile mücadelesi bilinen Yargıtay üyelerine yönelik soyut ve mesnetsiz iddialar, bu konuda büyük bir fedakârlıkla görev yapan Yargıtay mensuplarının kararlı duruşunu etkilemeyecektir.
Kamuoyuna saygı ile duyurulur.”
Erdoğan’la Rize’de çay toplaması ile gündeme gelen İsmail Rüştü Cirit, hem Erdoğan’ı hem de ‘FETÖ’ lideri Fethullah Gülen’i beraat ettiren isim olarak hatırlanıyor.
Manifesto hatırlatıyor: