Soylu'dan 'ByLock' açıklaması

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Bylock kullanıcılarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Soylu'dan 'ByLock' açıklaması

İçişleri Bakanı Soylu, 2019 yılı için “25 bin 149 yeni ByLock kullanıcısı tespit edildi” açıklamasında bulundu.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kızılcahamam’da 5. Uluslararası Siber Suçlar Çalıştayı Kapanış Programı’na katıldı. Soylu, “ByLock konusunda yaptığımız çalışmalarla, daha önce kullanıcısı tespit edilememiş 25 bin 149 ID’nin kullanıcısı tespit edilmiş, 1387’si kamuda aktif görevde olan 7 bin 694 şahıs belirlenmiş ve ilgili Cumhuriyet Başsavcılıklarına bildirilmiştir” diye konuştu.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, şifreli haberleşme programı ByLock’ta bugüne kadar 215 bin 92 hesap ve 92 bin 702 tekil kullanıcının tespit edildiğini de açıkladı.

Siber suçlar ve ‘FETÖ’ye dair konuşan Soylu, şu ifadeleri kullandı:

“FETÖ, DEAŞ, PKK ve aşırı sol terör örgütlerle eş zamanlı bir mücadele veren Türkiye, bu örgütlerin hepsiyle aynı zamanda dijital ortamda mücadele halindedir. Özellikle FETÖ, bu örgütlerden çok farklı bir yol izledi. Klasik hackerlar bilgisayarınıza virüs gönderirken FETÖ, virüs gibi adamları maalesef çok etkin yerlerin başına oturttu. Buradaki yabancı dostlarımız belki ifade etmeye çalıştığım bu gerçekliği kafalarında somutlaştıramıyor olabilirler. Beni bağışlasınlar, biz terör örgütlerinin beta versiyonuyla karşılaştık ve Batı bu tehlikeyi ısrarla görmezden geliyor.

Önce dijital ve hukuksal terör örgütü olarak başladılar ve bir gecede verilen talimatla silahlı terör örgütü kimliklerini ortaya çıkardılar. Öyle kalaşnikofla veya el yapımı patlayıcı (EYP) ile değil, F-16 ve tanklarla saldırdılar. Bu altyapıyı, bu iletişimi, dijital ortamın sınırlarını zorlayarak yaptılar. Bilişim kurumlarımıza elemanlarını yuvalamaktan, bildiğiniz basit ankesörlü telefonlar üzerinden kurdukları ağlara kadar her türlü dijital stratejiyi ortaya koydular. Şifreli haberleşme programı ByLock’ta bugüne kadar 215 bin 92 hesap, 92 bin 702 tekil kişi tesbit ettik. Yani bir şekilde ilişki kurdukları herkesi sisteme dahil etmişler. İfade ettiğim gibi bilgisayarlara virüs göndermekle yetinmemişler, bilgisayarların başına virüs gibi insanlar yerleştirerek siber saldırıyı reel saldırıyla takviye etmişler.”