TBB Başkanı Feyzioğlu: Maalesef Türkiye'nin diktatörlüğe dönüştüğü algısı var

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Türkiye'nin 'diktatörlüğe' dönüştüğüne dair bir yargı oluştuğunu, bunu değiştirmek için yargı reformunun bir an önce hayata geçmesinin önemli olduğunu söyledi.

TBB Başkanı Feyzioğlu: Maalesef Türkiye'nin diktatörlüğe dönüştüğü algısı var

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Konya’da bir otelde düzenlenen “Genişletilmiş İç Anadolu Bölge Baro Başkanları Toplantısı”nda konuştu.

Feyzioğlu, yeni yargı reform paketinin bu ay kanunlaşmaya başlaması gerektiğini belirtirken “F-35’lerdeki haksızlıklarını, S-400’deki haklılığımızı ABD ve Avrupa kamuoylarına anlatmak istiyorsak Türkiye’nin hukuk devleti olduğunun imzasını attığımız bu paketin, bu reform sürecinin muhakkak suratle bir an önce kanunlaşmaya başlaması lazım. Bunun bu ay kanunlaşmaya başlaması lazım. Bu ay üzerimize ABD’den çok geldiklerine göre cevabı da bizim bu ay vermemiz gerekiyor” dedi.

Konu ile ilgili olarak Meclis’e seslenen Feyzioğlu, “Temmuz ayında biraz daha fazla çalışsınlar lütfen. Yargı reformunun söz verilen ilk paketini çıkarmaları Türkiye’nin üstün menfaatleri gereğidir.” dedi. Türkiye’nin tüm dünyaya “ne kadar demokratik” olduğunu, “hukuk devletinin ne kadar güçlü olduğunu” ve kendilerinin de bunu ne kadar güçlendirmeye kararlı olduğunu yargı reformu paketini 15 gün içerisinde çıkartarak ispatlaması gerektiğini belirten Feyzioğlu, “İşte bunu yaparsak ABD’de tartışma programlarında yorumcular, sunucular, gazeteciler çıkıp Türkiye zaten diktatörlüktür, dolayısıyla biz onlara F-35 veremeyiz, S-400’e sahip bir ülke diktatörlükse F-35 alma hakkı yoktur gibi bizi rencide eden cümleler kuramaz. Dış politikamız açısından da yargı reformunun çıkması kamu diplomasisinin elini fevkalade güçlendirecektir” ifadelerini kullandı.

“‘DİKTATÖRLÜK’ YARGISINI KIRMAK İSTİYORSAK…”

“Avrupa toplumlarında maalesef Türkiye’den de gelen birtakım yanlış sinyallerle ülkemizin ‘hukuk devleti olmaktan tamamen çıktığı, diktatörlüğe dönüştüğü’ algısı var.” diyen TBB Başkanı, “Diktatörlüğe dönüşmüş ülke yargı reformu yapmak için çırpınır mı? Diktatörlüğe dönüşmüş ülke barolarını, STK’lerini, üniversitelerini işin içerisine katarak ‘yargımı nasıl güvenilir hale getiririm’ der mi? Demek ki bu yargıyı kıracak en güçlü anahtar, yapacağımız yargı reformuyla olacak. Türkiye’nin S-400’lerdeki haklılığını, ABD’nin F-35’lerdeki haksızlığını ABD ve Avrupa kamuoyuna anlatmak istiyorsak Türkiye’nin hukuk devleti olduğunun imzasını attığımız bu reform sürecinin bir an önce kanunlaşmaya başlaması lazım.” diye konuştu.