Reklam
Kategoriler: İç Açı

THY Amerikan şirkete dava açacak

Reklam

Boeing şirketi, Endonezya ve Etiyopya’da iki uçağın 5 ay arayla düşmesinin ardından 737 MAX serisi uçakları yere indirmiş, yaşanan kazalardan dolayı şirket büyük güven kaybı yaşamıştı.

Türk Hava Yolları ise küresel ölçekte yaşanan bu sorundan en çok olumsuz etkilenen şirketler arasında yer alıyor. 75 adet Boeing 737 MAX tipi uçak siparişi bulunan şirket, 2019 yılı itibarıyla teslim almış olması gereken 24 uçağı yasak nedeniyle kullanamıyor.

Sözcü‘nün haberine göre Türk Hava Yolları, bu uçaklar ile ilgili belirsizliğin sürmesi ve süreç ile ilgili nitelikli açıklamanın yapılmaması nedeniyle üretici şirkete dava açmaya hazırlanıyor.

FİYATLAR YÜKSELTMİŞTİ

Küresel taşıyıcının Boeing 737 MAX tipi uçaklarının yere indirilmesi ve 24 uçağın operasyonlarda kullanılamaması yurt içi uçuş sayılarını ve bilet ücretlerini de olumsuz etkiledi. Türk Hava Yolları’nın KAP’a yaptığı açıklamaya göre yılın ilk 11 ayında geçen seneye göre arz edilen koltuk sayısında yüzde 6,7 azalma yaşandı. Uçak yetersizliğinden dolayı yaşanan bu azalmaya karşın hava yolu seyahatine olan talebin artması bilet fiyatlarını geçtiğimiz yıla göre yukarıya çekti.

BOEING ÜRETİMİ DURDURMA KARARI ALDI

Geçtiğimiz hafta Boeing’den yapılan açıklamada, ABD dâhil birçok ülkede uçuş yasağı bulunan uçakların, havacılık otoritelerinden yeniden onay alana kadar, Ocak 2020’den itibaren üretime ara verileceği belirtilmişti. ABD Federal Havacılık Kurumu (FAA) ise açıklamasında, “737 Max’ların yeniden havalanmasına ne zaman izin verileceği konusunda gerçekçi olmayan beklentiler oluşturmaması konusunda uyarmıştı.

NE OLMUŞTU?

Endonezya’da Lion Hava Yollarına ait “JT 610” sefer sayılı Boeing 737 Max 8 tipi uçak, 29 Ekim 2018’de, Cakarta’dan Sumatra Adası’ndaki Pangkal Pinang şehrine gitmek üzere havalandıktan kısa bir süre sonra denize çakılmıştı. 189 kişinin yaşamını yitirdiği kaza, bu tip uçakların ilk kazası olarak tarihe geçmişti. Etiyopya Hava Yollarına ait Boeing 737 Max 8 tipi yolcu uçağı da, 10 Mart 2019’da Addis Ababa’dan Kenya’nın başkenti Nairobi’ye gitmek için havalandıktan kısa süre sonra düşmüş, uçaktaki 157 kişi hayatını kaybetmişti.

Etiyopya’daki kazanın ardından Türkiye, Çin, Etiyopya, İngiltere, Almanya, Fransa, Hollanda, Avusturya’nın da aralarında bulunduğu birçok ülke “Boeing 737 Max” tipi uçakların operasyonlarını geçici olarak durdurmuş ve hava sahalarını bu uçuşlara kapatmıştı. Her iki kazada da 737 Max tipi uçaklarda, hücum acısı sensörleri arasındaki veri uyuşmazlığının “Manevra Karakteristiği Takviye Sistemi” (MCAS) adı verilen kontrol sisteminin otomatik pilotu devreye sokmasının etkili olduğu belirtilmişti.

Reklam

Önceki Haberler

Gözaltına alınan Manavgat Belediye Başkanı Nefi Kara’ya tutuklama, Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahn Tutdere’ye ev hapsi verildi

Gözaltında alınan CHP'li belediye başkanlarından Antalya'da Manavgat Belediye Başkanı Niyazi Nefi Kara tutuklandı. Adıyaman Belediye…

8 Temmuz 2025 20:08

“Basel” olarak tanınan Bekir Aslan yeniden gözaltına alındı

Sosyal medyada "Basel" ismiyle tanınan Bekir Aslan yeniden gözaltına alındı. Gözaltı gerekçesine ilişkin bir bilgi…

8 Temmuz 2025 19:36

Suriye, Türk vatandaşlarına yönelik vize uygulamasını başlattı

Suriye yönetimi, Türk vatandaşlarına yönelik vize uygulamasını yeniden başlattı. Daha önce vizesiz giriş yapılabilen ülkeye…

8 Temmuz 2025 17:19

Hayatını kaybeden askerin ablası isyan etti: Burada Ak Partili kimseyi görmek istemiyorum

Kardeşi Uzman Çavuş Ümit Üzüm'ü mağarada arama tarama faaliyeti sırasında metan gazından zehirlenmesi sonucu yitiren…

8 Temmuz 2025 16:51

BELTUR Başkanı Özgen Nama ifadeye çağrıldı

Özgür Çelik'in fiili gözaltı kararı ile ifadeye çağrıldığı soruşturma kapsamında BELTUR Başkanı Özgen Nama da…

8 Temmuz 2025 16:43

Süper talan yasası TBMM önünde protesto ediliyor: Maden yasası çekilene kadar Ankara’dayız

'Süper Talan' yasa teklifine karşı yaşam savunucularının nöbeti 6’ncı gününde sürüyor. Meclis önünden seslenen yurttaşlar,…

8 Temmuz 2025 16:30
Reklam