Brezilya Çevre Bakanı'nın Amazon’u talana açmak için salgını kullanmayı önerdiği ortaya çıktı

Brezilya Çevre Bakanı Ricardo Sallles'in Amazon yağmur ormanlarındaki kısıtlamaları kaldırma girişimlerinden dikkatleri uzaklaştırmak için Kovid-19 salgınını kullanmayı tavsiye ettiği görüntüler ortaya çıktı.

Brezilya Çevre Bakanı'nın Amazon’u talana açmak için salgını kullanmayı önerdiği ortaya çıktı

Brezilya Çevre Bakanı Ricardo Salles’ın Amazon yağmur ormanlarındaki kısıtlamaları kaldırma girişimlerinden dikkatleri uzaklaştırmak için Kovid-19 salgınını kullanmayı tavsiye ettiği görüntüler ortaya çıktı.

Salles’in bir kabine toplantısında sarf ettiği sözler, Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nın federal polis yöneticilerini atarken kişisel çıkar gözetip gözetmediğinin incelendiği soruşturma sırasında gün ışığına çıktı.

Salles görüntülerde “Basın açısından şu an yaşanan sakin dönemde çaba harcamalıyız. Çünkü sadece Kovid-19’dan bahsediyorlar. Tüm kanunları değiştirmeliyiz, kuralları basitleştirip kabul ettirmeliyiz” ifadelerini kulladı.

Kayıtta çevre konusundaki kanunların değiştirilmesindeki yasal zorluklardan şikayet eden Salles, hükümetin değişiklikleri savunmak için yasal “cephaneye” ihtiyacı olduğunu ve Kongre’nin sürecin dışında bırakılması gerektiğini söylüyor.

Bakan “Kongre’ye ihtiyacımız yok. Çünkü oradaki mevcut karşıklıkta bunları geçiremeyiz” dedi.

Görüntülerin ortaya çıkması sonrası açıklama yapan Salles “Her zaman tüm alanlarda, hukuka uygun şekilde ve sağduyu çerçevesinde bürokrasinin azaltılmasını, kuralların basitleştirilmesini savundum. Mantıksız kanunlar, yatırımları, istihdamı ve Brezilya’nın istikrarlı kalkınmasını önlüyor” dedi.

“İNSANLARIN ÖLMESİNİ FIRSAT OLARAK GÖRÜYOR”

Ülkede ormansızlaşma önceki yılın ilk 4 ayına göre yüzde 55 artmış durumda. Geçen yıl bu oran son 11 yılın en yüksek seviyesine ulaşmıştı.

Çevre koruma örgütleri bu durumdan Bolsonaro hükümetinin uyguladığı politikaları sorumlu tutuyor.

Amazon bölgesi için ekonomik kalkınma çağrısı yapan Bolsonaro bunun bölgedeki yoksulluğu sonlandırmak için gerekli olduğunu ve basın tarafından şeytanileştirildiğini savunuyordu

Greenpeca Brezilya sözcüsü Luiza Lima ise görüntülerin meydana çıkması sonrası yaptığı açıklamada “Salles hastanelerde insanların ölmesinin çevre karşıtı politikalarını ilerletmek için iyi bir fırsat olduğuna inanıyor” dedi.