Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'ndan 'İdlib' açıklaması: NATO'ya teşekkür ederiz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İdlib'e ilişkin açıklamalarda bulundu.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'ndan 'İdlib' açıklaması: NATO'ya teşekkür ederiz

ABD ve Taliban’ın barış anlaşması törenine katılmak üzere Katar’ın başkenti Doha’da bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İdlib gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Çavuşoğlu’nun açıklamalarından öne çıkan başlıklar şu şekilde:

“Rejimin saldırganlığı bir an önce durdurulmalı. Rejimin kalleşçe saldırısı sonrası 34 şehidimiz var. Bu saldırılar, bizi kararlılığımızdan vazgeçirmeyecek. Bu kararlılığımız daha da güçlendi. Biz gerekli cevabı verdik, veriyoruz. Şehitlerimizin kanı yere de kalmadı, kalmayacak da.”

“Birincisi sahada rejimin saldırganlığını durdurmak. İkincisi de kalıcı ve bağlayıcı bir ateşkesi tesis etmek. Sahada ve masada ne gerekiyorsa bunu yapıyoruz, yapmaya devam edeceğiz. Rusya ile görüşmeleri sürdürüyoruz.”

”NATO’ya teşekkür ediyoruz, Suriye konusunda acil toplandılar.”

”Rusya rejime destek veriyor. Çeşitli silahlı grupları getiriyor. Bu saldırganlığı durdurmazsak Türkiye’ye 3 milyon insan gelecek. Biz bugüne kadar bu yükü yalnız çektik, gelen destekler ortada. AB ise sözünün yalnızca yüzde 10’unu tutabildi. Diğer taraftan bu Türkiye’de sosyal bir konu ve ekonomik bir yük.”

”Sahada da masada da taviz vermeyeceğiz, artık bu süreçten geri dönmek olmaz.”

‘ABD PATRİOTLARI GERİ GÖNDEREBİLİR, HAVA SAVUNMA SİSTEMİNE İHTİYACIMIZ VAR’

Mart’ın ilk haftası Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rusya lideri Vladimir Putin ile görüşeceğini söyleyen Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD ile ilişkilere dair ise şu ifadelere yer verdi:

”Dün akşam sayın Cumhurbaşkanımız ile Trump’ın ele aldığı konuları Mike Pompeo ile değerlendirdik. Önümüzdeki günlerde yine temasta olacağız. Mike Pompeo, ABD’ye döndükten sonra yine bir değerlendirme yapacağız. Aynı şekilde birkaç gün içinde Trump, sayın Cumhurbaşkanımızı arayabileceğini söylemişti. Zaten sürekli telefonda görüşüyorlar.”

”Türkiye’ye destek açıklamaları yaptılar. ABD’nin özellikle Patriot konusunda, şu anda sadece İspanya’nın patriotları var Adana’da, bunları geri gönderebilirler. Şu anda hava savunma sistemine ihtiyacımız var.”