TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda başta mali konular olmak üzere çok sayıda alanda değişiklik içeren torba teklif görüşüldü. Teklif yasalaşırsa iktidarın otoyol, köprü ve hastane gibi büyük projelere ne kadar harcadığı bundan böyle öğrenilemeyecek.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nun ilk gündem maddesi, AKP’li milletvekillerinin imzasıyla TBMM Başkanlığı’na sunulan 17 maddelik, “Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi” oldu. “Mini torba teklif” olarak da adlandırılan düzenlemenin Anayasa’yı ihlal anlamına geldiğini bildiren muhalefet milletvekilleri, çok sayıda maddeye itiraz etti.
İktidarın, “Bütçe sistemini uluslararası alanda yaşanan gelişmeler doğrultusunda şekillendirmek için” hazırlandığını iddia ettiği teklifin görüşmeleri sırasında iktidar ve muhalefet milletvekilleri arasında sık sık tartışmalar yaşandı. Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nin yapısını ve kuruluşunu düzenleyen madde, tekliften çıkarılırken özellikle “Cumhurbaşkanlığı raportörlüğü” ve bütçe tablolarında yapılan değişiklik, muhalefetin “Anayasa’ya aykırılık” iddialarının merkezi oldu.
BirGün’den Hüseyin Şimşek’in haberine göre; İktidarın teklifinde son anda bir değişiklik yapılmazsa bundan böyle bütçe hazırlanma sürecinde “fonksiyonel sınıflandırma tablolarına” yer verilmeyecek. Bu da bakanlıkların bir sonraki yıl ödeneğini nerelere harcanacağının gizli kalmasına neden olacak. TBMM’ye yalnızca toplam bütçe rakamları gelecek ve oylanacak. İktidarın köprü, şehir hastanesi, yol, hizmet binası gibi yerler için müteahhitlere yaptığı ödemeler ise teklifin yasalaşması durumunda bir daha öğrenilemeyecek.
Bir diğer tartışmalı madde ise “Cumhurbaşkanlığı Raportörlüğü”ne ilişkin düzenleme oldu. İstisna kapsamındaki bu görev, yeni bir kadro haline getiriliyor. Adayların özel yarışma sınavları ile bu kadrolara alınabileceği ve hakimlerin, savcıların, yasama uzmanlarının bu kadroya geçiş yapabileceği hüküm altına alınıyor. Ancak yeni birimin görev tanımı ise kanun teklifinde yer almıyor. Muhalefet milletvekilleri, her iki düzenlemenin de Anayasa’ya aykırı olduğunu ifade ederek Genel Kurul’da da bu haliyle kabul edilmesi durumunda Anayasa Mahkemesi’ne başvurulacağını bildirdi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nun CHP’li üyesi Kamil Okyay Sındır, düzenlemenin sakıncalarını anlattı. Bütçe fonksiyonel tablolarının kaldırılmasını “skandal” olarak değerlendiren Sındır, “Proje bazında bütçeleme bulunmuyor. Hedefler ve faaliyetler, o faaliyetler kapsamında projeler ve kaynağı görülebiliyordu. Şimdi bu, proje değil faaliyet bazında bütçe düzenlemesi geliyor. Daha genel bir bütçe teklifi gelecek ve sonradan denetleme imkanı kısmen sınırlandırılmış bir şekle dönüşecek” ifadelerini kullandı.
ABD'de Biden'ın Ukrayna'ya uzun menzilli ATACMS füzelerini kullanma iznini vermesi sonrasında Cumhuriyetçilerden sert tepki geldi.…
15 Temmuz Darbe Girişimi’nin ardından Kızılay’a satışı gerçekleştirilen ve değeri yaklaşık 100 Milyon TL olan…
Eski Almanya Başbakanı Angela Merkel, yeni kitabında Donald Trump’ın baş başa görüşmede Trump’ın kendisine Doğu…
İstifa çağrılarına yanıt veren Sağlık Bakanı Memişoğlu, "Bebeklerimizin ölümüne engel olan bir kişiye niye istifa…
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, yasadışı bahis suçlamasıyla tutuklu olan 5 sosyal medya fenomeni hakkında 1 yıldan…
Sinan Ateş Davası’nda abla Selma Ateş'e yönelik saldırıyı azmettiren Servet Bozkurt'un, Ankara’da iki cinayet işlediği…