Suriye ve Çin'den Süleymani'nin öldürülmesine ilişkin açıklama

Suriye Dışişleri Bakanlığı, Süleymani’nin öldürülmesini kınadığını duyurdu.

Suriye ve Çin'den Süleymani'nin öldürülmesine ilişkin açıklama

İran Devrim Muhafızları komutanlarından Kasım Süleymani’nin ABD emperyalizminin saldırısıyla hayatını kaybetmesine ilişkin Çin ve Suriye yönetimlerinden açıklamalar yapıldı.

Suriye Dışişleri Bakanlığı, Süleymani’nin öldürülmesini kınadığını duyurdu.

Suriye’deki iç savaşın Şam yönetimi lehine dönmesinde kritik rol oynayan İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin ABD tarafından suikastla öldürülmesine Beşar Esad yönetiminden de tepki geldi.

Suriye Dışişleri Bakanlığı, Süleymani’nin öldürülmesini kınadığı açıklamada, “Suriye, İranlı general Kasım Süleymani’nin öldürülmesine yol açan hain Amerikan saldırganlığını kınamaktadır” denildi. Suriye Dışişleri’nin açıklamasında, ABD’nin saldırısının bir suç olduğu da belirtildi.

Suriye’den yapılan resmi açıklamalarda hain Amerikan saldırısının en sert şekilde kınandığı vurgulanırken; provokasyonun bölgede durumlara yönelik tehlikeli bir tırmandırmaya yol açacağı ifade edildi.

Kaynaklar, “bu hain saldırganlık, suçlu çetelerin yöntemleri düzeyine erişmekte olup, bölgeyi hegemonyaları altına almak ve gaspçı Siyonist varlığın bölgede hakimiyetini sürmesi hedefiyle, bölge ülkelerinde gerginlikler ve çatışmalar yaratmaya varan politikaları bağlamında ABD’nin kardeş Irak’ın tanık olduğu istikrarsızlık konusundaki sorumluluğunu yeniden teyit ediyor” değerlendirmesini paylaştı.

Amerikan saldırısının ve ABD’nin bölge ülkelerinin içişlerine yönelik müdahalelerinin direniş ve ulusal çıkarlarını savunmadaki azimlerini artırdığı vurgulandı.

Öte yandan Çin Dışişleri’nden gelen açıklamada ‘itidal’ çağrısı dikkat çekti.

Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada güç kullanılmasına her zaman karşı olunduğu, gelişmelerin yakından takip edildiği belirtildi ve başta ABD olmak üzere iki tarafa da itidal çağrısında bulunuldu.

Çin Dışişleri Sözcüsü Geng Shuang, günlük basın toplantısında gelen bir soruya verdiği yanıtta ‘Pekin yönetiminin uluslararası ilişkilerde güç kullanımına her zaman karşı çıktığını’ vurgulayarak; özellikle ABD’ye hitaben itidal çağrısı yaptı.

Geng, “Başta ABD olmak üzere tüm tarafları itidalli davranmaya çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.

Çin’in gelişmeleri çok yakından izlediğini belirten sözcü, ‘Ortadoğu’da istikrar ve barışın korunması gerektiğini’ ifade etti.