Çavuşoğlu: ABD ile çalışma planı umut verici

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Türkiye’nin dış ilişkileri hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Çavuşoğlu: ABD ile çalışma planı umut verici

NTV yayınında konuşan Çavuşoğlu “Yunanistan ile tüm sorunları konuşmaya hazırız. Dendias’ın ziyareti memnuniyet verici. Samimi bir görüşme olacak. Yunanistan ile 5 yıldır var olan mekanizmaları işletemedik. Siyasi istişareleri gerçekleştiremedik. Bunları Yunanistan’ın olumsuz yaklaşımı sebebiyle gerçekleştiremedik. İstikşafi görüşmelere ara verilmişti. Daha sonra Doğu Akdeniz’de Türkiye’yi dışlayan politika sonrası ilişkiler gerildi. Devreye AB ve farklı ülkeler girdi. Biz Yunanistan ile masaya oturmaya hazırız” dedi.

İKİ ÜLKENİN BİRLİKTE ÇALIŞMA PLANI UMUT VERİCİ

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile yaptığı telefon ve yüz yüze görüşmelerle ilgili değerlendirmelerde bulunan Çavuşoğlu, “S-400, FETÖ, ABD’nin terör örgütlerine verdiği destekleri konuştuk. Yol haritası üzerinden ilerlenmesi konusunda mutabıkız. Türkiye’nin görüşlerini belirten bir belgeyi ABD’ye verdik” bilgisini veren Çavuşoğlu, “ABD bu belge üzerine çalışıyor. İkili ilişkilerde bu diyalogların devam etmesi için Afganistan, Suriye ve bölgesel konularda ne düşünüyoruz ve neler yapabiliriz konularını konuştuk. İki ülkenin birlikte çalışma planı umut verici bir gelişme. Diğer sorunları çözmemiz için yol haritası üzerinde, bir bütün halinde neler yapabileceğimizi müzakere etmemiz ve sonra da uygulamamız gerekiyor” şeklinde konuşurken, “ABD terör örgütlerine destek vermeye devam ederse ilişkilerimiz olumsuz yönde etkilenir” ifadelerini kullandı.

Boğazlardan geçecek ABD gemileri hakkında konuşan Çavuşoğlu, “Eğer gemiler bugün geçmezse, 15 gün önceden bildirim süreci tekrar başlamış olur. ABD sözlü olarak dün bize ulaşarak geçişleri iptal ettiğini söyledi, yazılı bildirim gelmedi” dedi.

MONTRÖ’YÜ HARFİYEN UYGULUYORUZ

Montrö’yü harfiye uyguluyoruz diyen Çavuşoğlu, “Türkiye, hem kıyıdaş hem de kıyıdaş olmayan ülkeler için Montrö’yü harfiyen uyguluyor. Rusya’nın veya herhangi bir ülkenin bundan endişesi olmaması lazım” dedi.

RUSYA VE UKRAYNA ARASINDA TARAF TUTMUYORUZ

Rusya ve Ukrayna arasındaki gelişmeler hakkında ise “Türkiye, Rusya ile Ukrayna arasında taraf tutmuyor DİYEN Çavuşoğlu şöyle devam etti, “Rusya ile Türkiye arasında birçok ilişki var, ticaret hacmi, enerji işbirliği, yatırımlar gibi. Bazen karşı tarafta olduğumuz konularda bile ortak noktada buluşabiliyoruz. Türkiye, Rusya ile Ukrayna arasında taraf tutmuyor. İkisinin arasındaki krizlerin sorumlusu Türkiye değildir. Bizim tavrımız açık, dengeli ve yapıcı. Türkiye, hem kıyıdaş hem de kıyıdaş olmayan ülkeler için Montrö’yü harfiyen uyguluyor. Rusya’nın veya herhangi bir ülkenin bundan endişesi olmaması lazım.”

MISIR’A TÜRKİYE’DEN BİR HEYET GİDECEK

Mısır ile gelişen ilişkilere değinen Çavuşoğlu, “Birbirimizin Ramazan ayını tebrik ettik. İlişkilerimizin en gergin olduğu dönemde bile biz “Mısır halkı bizim kardeşimizdir” dedik. Mısır bölgemiz için de önemli bir ülke. Mısır’ın istikrarı, ekonomik kalkınması herkes için faydalıdır. Mısır tarafı mayıs ayının ilk haftası Türkiye’den bir heyeti ülkelerine davet etti. Aramızdaki şartlar olgunlaştı, görüşmeler sürebilir” diyen Çavuşoğlu, “Mısır İslam dünyası için, Afrika için, Filistin herkes için önemli bir ülke. Mısır’ın istikrarı ve refahı herkes için önemli” ifadesini kullandı.

Bakan yardımcıları düzeyinde bir heyetin mayıs ayının ilk haftası Mısır’a gideceğini açıkladı.