Kolombiya'da sağcı hükümet karşıtı protestolar devam ediyor: Onlarca eylemci öldürüldü
Kolombiya’da sağcı hükümetin vergi yasasına karşı 28 Nisan’dan bu yana süren grev ve protestolarda 24 eylemci öldürülürken yüzlerce yaralı var.
Kolombiya’da sağcı Ivan Duque hükümetinin vergi yasasına karşı başlayan protestolar hükümet karşıtı eylemlere dönüşürken, ülkede ‘Toplumsal olaylara müdahale birimi’ ESMAD’ın eylemcilere ağır silahlarla saldırdığı belirtiliyor.
28 Nisan’dan bu yana grevler ve hükümet karşıtı protestolar devam ederken Kolombiya’da polis şiddeti de tırmandı. Hükümetin vergi soygununa tepki olarak başlayan protestolar, yasanın geri çekmesinin ardından yoksulluk, eşitsizlik, insan hakları ihlalleri ve polis karşıtı bir öfkeye dönüşerek devam etti. Dün ‘toplumsal olaylara müdahale birimi’ ESMAD göstericilere saldırdı.
Sosyal medyada geceden bu yana #SOSColombiaNosEstanMatando (İmdat Kolombiya Bizi Öldürüyor) etiketi dünya sıralamasına girerken, yaklaşık 1,7 milyon paylaşım yapıldı.
“FAKİRE EKMEK YOKSA ZENGİNE DE HUZUR YOK”
Kolombiyalı eylemciler, 2019 Şili eylemlerinde ortaya çıkan “Fakire ekmek yoksa zengine de huzur yok” sloganını kullandı.
ESMAD’ın saldırısının ardından dün geceki eylemlerde en az 24 kişinin öldüğü, 1220 kişinin yaralandığı ve 87 kişinin kayıp olduğu belirtiliyor. Bir haftadır yaşanan can kaybı ise onlarla ifade ediliyor.
BAŞKENT BOGOTA’DA ON BİNLER SOKAKTA
Sağcı hükümete karşı dün, başta başkent Bogotá olmak üzere bir dizi kentte eylemciler sokağa döküldü. Bogotá’da polis şiddetine ve yağmura rağmen on binlerce kişi yürüdü, bazı grupların Ulusal Kongre Binası’na taş atması ESMAD’ın sert saldırısı geldi. Bogotá’daki eylemler sonrasında tüm kente yayılırken, barikat kuran göstericiler yerlere hükümet karşıtı sloganlar yazdı; birçok kişi de camlarından tencere-tava çalarak eylemlere destek verdi. Birçok semtte polis noktalarında çatışma çıktığı, beş polisin de yaralandığı belirtiliyor.
Eylemcilerden María José López sokakta olmasını şu sözlerle açıkladı: “Buradayım çünkü ülkem hasta, tamamen kötü durumda. Hükümet dinlemeyi bilmiyor, sadece asker gönderiyor.”
Protestoların merkezlerinden biri olan ve geçen hafta en az 11 eylemcinin öldürüldüğü güneybatıdaki Cali’den bir eylemci ise The Guardian’la söyleşisinde, kentin üzerinde daimi olarak helikopterlerin uçtuğunu anlattı. Kentte internetin de yavaşlatıldığı belirtilirken, eylemci “Gıda yok, yemek yok. Sadece sürekli helikopterler var. Bir militarizasyon süreci var, silah sesleri duyuluyor ve sokaklar göz yaşartıcı gazla dolu” dedi.
SAĞCI HÜKÜMETTEN EYLEMCİLERE ‘TERÖRİST’ SUÇLAMASI
‘Vergi soygunu’ olarak nitelendirilen ‘vergi reformu’ ile birlikte en az 3 milyon asgari ücretli işçi gelirleri nedeniyle şu anda muaf olduğu gelir beyannamesini sunmak zorunda kalacaktı. Reform ile çok düşük ücret aldıkları için vergiden muaf olan milyonlarca işçinin vergi ödemek zorunda kalması bekleniyordu. Asgari ücretin aylık 250 dolar olduğu ülkede, tasarının kabul edilmesi ile aylık ücretin 200 doların altına düşeceği öngörülüyordu.
Eylemcileri “terörist” olarak göstermek isteyen Devlet Başkanı Duque, “Polisimize acımasızca saldıran silahlı insanları hiçbir şey haklı göstermez” diyerek eylemcilere güvenlik güçlerinin müdahelesini savundu.
“İNSAN HAKLARI TEHLİKEDE”
Uluslararası Af Örgütü’nün Amerika Direktörü Erika Guevara-Rosas, “Ağır silahlı kitle kontrolünü ülke çapında görmek endişe verici. Halkın ekonomik krize karşı memnuniyetsizliği ortada. Yaşananlar adil değil ve insan haklarını riske atıyor” dedi.