Marmara Üniversitesi'den Merkez Bankası Başkanı'nın tezinde "intihal yok" kararı

Marmara Üniversitesi, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun doktora tezindeki intihal iddialarını soruşturmak üzere görevlendirdiği komisyon tezde intihal olmadığı yönünde karar verdi. Açık intihal bulgularına rağmen Kavcıoğlu'nun tezi aklanmış oldu.

Marmara Üniversitesi'den Merkez Bankası Başkanı'nın tezinde

Eski AKP Bayburt Milletvekili  ve şu an Merkez Bankası Başkanı olan Şahap Kavcıoğlu’nun doktora tezindeki intihal izlerini ortaya çıkmasının ardından tezle ilgili inceleme başlatan Marmara Üniversitesi Yayın Etik Kurulu, BirGün’ün görsellerle ortaya koyduğu  kanıtlara rağmen tezde intihal olmadığı yönünde oldukça tartışmalı bir karara imza attı.

CİMER üzerinden yapılan başvuruya yanıt veren Marmara Üniversitesi Yayın Etik Kurulu Başkanı ve aynı zamanda Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Akgiray, konunun, kurulun 28 Temmuz 2021 tarihli toplantısında gündeme alındığını kaydetti.

Birgün’den Berkant Gültekin‘in haberine göre, 22 Mart 2021 tarihli, “Yeni MB Başkanı’nın doktora tezinde MB raporundan intihal izleri” başlıklı haberinde yer alan iddiaların incelendiğinin belirtildiği cevapta, Şahap Kavcıoğlu’nun, Merkez Bankası’nın 2001 yılı faaliyet raporundan tezine monte ettiği bölümlerle ilgili soru işaretleri doğuran görüşlere yer verildi.

“TEZDEKİ YORUMDAN ANLAŞILIYOR”

Prof. Dr. Osman Akgiray’ın imzasını taşıyan yanıta göre kurul, Kavcıoğlu’nun Merkez Bankası raporundan noktasına virgülüne dokunmadan tezine aldığı dipnotsuz ve tırnaksız paragrafları, tezin farklı yerindeki tablolar için kullanılan ve sayfa numaralarının dahi belirtilmediği kaynaklarla ilişkilendirerek, “Şikayete konu edilen paragrafların başında ve sonunda bahis konusu Rapor’a atıf yapıldığı, bu paragraflarda verilen bilgilerin Rapor’a dayandığının tezdeki anlatımdan anlaşıldığı, tez yazarının başkasına ait özgün buluş, bilgi ve fikirleri kendisine aitmiş gibi gösterdiğine dair açık bir bulgu olmadığı görülmektedir” tespitinde bulundu.

Marmara Üniversitesi Yayın Etik Kurulu bu kararıyla, Şahap Kavcıoğlu’nun kopyala-yapıştır tekniğini andırır şekilde Merkez Bankası raporundan kendi tezine transfer ettiği uzun paragrafları, ‘yayın etiği ihlali oluşmadığı’ kanaatine vararak akladı.

Ancak kurulun bu kararı, alıntılar ile atıfların ne şekilde yapılabileceğinin aktarıldığı ve başta Şahap Kavcıoğlu’nun doktora tezini sunduğu Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü’nün Lisansüstü Tez ve Proje Yazım Kılavuzu da olmak üzere pek çok tez yazım kılavuzuyla açıkça çelişiyor.