Patron 'izin belgesi' bahanesiyle işçilerin e-devlet şifrelerini topladı, sendikalıları fişledi

Bursa Kestel'deki Atılım Desen işyerinde patron, çalışma izin belgesi çıkarmak bahanesiyle işçilerin e-Devlet şifrelerini toplayarak sendikalıları tespit etmek için kullandı.

Patron 'izin belgesi' bahanesiyle işçilerin e-devlet şifrelerini topladı, sendikalıları fişledi

Bursa Kestel’deki Atılım Desen işyerinde patron, çalışma izin belgesi çıkarmak bahanesiyle işçilerin e-Devlet şifrelerini toplayarak sendikalı olup olmadığının tespiti için kullandı.

Evrensel‘de yer alan habere göre, 460 kişinin çalıştığı işletmede işveren ve işveren vekilleri, çalışma izin belgesi çıkaracakları bahanesiyle işçilerin e-Devlet şifrelerini topladı ancak şifrelerin hangi işçilerin sendikalı olup olmadığının tespit edilmesi için kullanıldığı ortaya çıktı. İşçiler yaşananlar üzerine üretimi durdurdu. İşçilerin üyesi olduğu Türk-İş’e bağlı Türkiye Tekstil, Örme, Giyim ve Deri Sanayii İşçileri Sendikası’nın (TEKSİF) işveren ve işveren vekilleri hakkında suç duyurusunda bulunacağı öğrenildi.

Atılım Desen Apre Boya Tekstil işletmesinde işçiler, düşük ücret ve psikolojik baskılar nedeniyle Teksif Sendikası’na üye oldu ve sendika toplu iş sözleşmesi için 22 Nisan’da yetki başvurusunda bulundu. Ancak bu süreçte işveren ve işveren vekilleri, sokağa çıkma yasağı nedeniyle çalışma izin belgesi çıkaracaklarını söyleyerek işçilerin e-Devlet şifrelerini topladı. Kısa bir süre sonra işverenin asıl amacının başka olduğu ortaya çıktı. Toplanan e-Devlet şifrelerin esasında, hangi işçilerin sendikaya üye olup olmadığının tespit edilmesi için kullanıldığı ortaya çıktı.

İşçilere sendikadan istifa etmeleri yönünde baskı yapılırken öncü kadın işçilerden Serap Yumuşak da 7 Mayıs’ta işbaşı yaptırılmadı. Bu durum karşısında mesaide olan işçiler de üretimi durdurarak arkadaşları Serap Yumuşak’a destek verdi. Sendika da yasadışı uygulamaları ve baskıları fabrika önünde protesto etti.

TEKSİF Sendikası Bursa Şube Başkanı Nihat Şeker, işçilerin anayasal haklarını kullanarak TEKSİF Sendikası’na üye olduklarını ancak işveren ve işveren vekillerinin işçilerin bu tercihine saygı duymayarak baskı kurduğunu, buna sessiz kalmayacaklarını belirtti. İşyerindeki yasadışı uygulamaların Türk Ceza Kanunu’na göre suç teşkil ettiğini de hatırlatan Şeker, Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi. Şeker, Atılım Desen’de toplu sözleşme imzalanana kadar mücadeleyi sürdüreceklerini ifade etti.