Avusturya’da gözaltına alınan Sezgin Baran Korkmaz’a ABD’de açılanan davada, iki farklı iddianamenin gizlilik kararıyla işleme konulduğu ortaya çıktı. İlk iddianamede 25 yıl hapis cezası talep edilirken ikinci iddianamede 225 yıla kadar hapis istendi.
Amerika’nın Sesi’nden Can Kamiloğlu’nun haberine göre, Utah Federal Bölge Mahkemesinde aleyhine açılan davada hazırlanan ilk iddianamede, Korkmaz için iki ayrı suçlamadan 25 yıla kadar hapis cezası istendi. 27 gün sonra dava kayıtlara gizlilik kaydıyla giren ikinci iddianamede ise Korkmaz’a üç ayrı suç isnat edilerek 225 yıla kadar hapis cezası talep edildi.
Ayrıca ABD’deki dava dosyasında, üzerinde gizlilik kaydı olan bir diğer belgede Sezgin Baran Kormaz hakkında 10 Mart 2021 tarihinde yakalama emri çıkarıldığı yer aldı.
11 sayfalık ilk iddianame, dava kayıtlarına 1 Nisan tarihinde gizlilik kararıyla girdi.
İlk iddianamede, Sezgin Baran Korkmaz’a “kara para aklamak için komplo kurmak” ve “resmi makamlara yalan ifade ve beyanda bulunmak” suçları yöneltildi. Korkmaz, 29 -30 Nisan 2019 tarihinde Kingston kardeşler davasında ABD’de savcılara bizzat tanık olarak ifade vermişti.
ABD ceza yasalarına göre kara para aklamak için komplo kurmak suçu 20 yıl, “resmi makamlara yalan ifade ve beyanda bulunmak” suçu da 5 yıla kadar hapis cezası gerektiriyor.
Korkmaz ile ilgili hazırlanan ilk iddianame, 31 Mart tarihinde Utah Federal Bölge Mahkemesi hakimi Tena Campbell’a bildirimde bulunuldu. Utah Yüksek Hakimler Heyeti, Hakim Campbell’i davanın hakimi olarak atadı.
Ancak Campbell, Korkmaz’ın iddianamesini inceledikten sonra 7 Nisan tarihinde davadan çekildiğiyle ilgili kararını yayımladı. Campbell, iddianamenin Kingston kardeşler davasındaki iddianamelerle örtüştüğünü, bu davanın aynı hakim tarafından görülmesi gerektiğini belirtti.
Utah Yüksek Hakimler Heyeti de Hakim Campbell’in davadan çekilmesinin ardından Korkmaz davası için Kingston kardeşler davasının hakimi Jill N. Parrish’i görevlendirdi.
Hakim Parrish’in Kormaz davasına atanmasının ardından savcılık 28 Nisan’da bu kez 15 sayfadan oluşan ikinci bir iddianameyi gizlilik kararıyla dava dosyasına koydu.
İkinci iddianamede “kara para aklamak için komplo kurmak” ve “resmi makamlara yalan ifade ve beyanda bulunmak” suçlamalarına ek olarak “Banka havalesi yoluyla dolandırıcılık yapmak” suçu da yer aldı.
ABD’de ceza yasalarına göre azami 20 yıl hapis cezası gerektiren bu suçun 10 ayrı defa işlendiği belirtilerek ikinci iddianamede Korkmaz için 200 yıl daha hapis cezası istendi. Böylece, ikinci Korkmaz iddianamesinde istenen azami hapis cezalarının toplamı 225 yıla yükseldi.
Amerika’nın Sesi’ne konuşan hukukçular, bu 27 günlük süreçte, savcılığın Korkmaz aleyhine henüz açıklanmayan oldukça ciddi deliller elde etmiş olabileceğini söyledi.
Korkmaz aleyhine hazırlanan 11 sayfalık ilk iddianamede yer almayan ancak 15 sayfalık ikinci iddianame yer alan ekler şöyle:
► Korkmaz’ın bir hükümet yetkilisi olduğu söylenen ancak kim ve hangi ülke vatandaşı olduğu aktarılmayan “Büyükbaba” olarak anılan “Tanık A” olarak belirtilen bir kişi ve Jacob Kingston’a gönderdiği 18 ayrı mesajın dökümü.
►Korkmaz’ın “Büyükbaba” aracılığıyla ABD’deki soruşturmadan kendilerini kurtarmak ve korumak amaçlı istediği 6 milyon dolarlık para miktarının 10 farklı banka havalesiyle Türkiye’ye aktarılmasının dökümü.
ABD'de Biden'ın Ukrayna'ya uzun menzilli ATACMS füzelerini kullanma iznini vermesi sonrasında Cumhuriyetçilerden sert tepki geldi.…
15 Temmuz Darbe Girişimi’nin ardından Kızılay’a satışı gerçekleştirilen ve değeri yaklaşık 100 Milyon TL olan…
Eski Almanya Başbakanı Angela Merkel, yeni kitabında Donald Trump’ın baş başa görüşmede Trump’ın kendisine Doğu…
İstifa çağrılarına yanıt veren Sağlık Bakanı Memişoğlu, "Bebeklerimizin ölümüne engel olan bir kişiye niye istifa…
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, yasadışı bahis suçlamasıyla tutuklu olan 5 sosyal medya fenomeni hakkında 1 yıldan…
Sinan Ateş Davası’nda abla Selma Ateş'e yönelik saldırıyı azmettiren Servet Bozkurt'un, Ankara’da iki cinayet işlediği…