Trump destekçileri Kongre binasını bastı

ABD’de Başkan Trump'ın destekçileri, Kasım'daki seçimlerde yeni başkan seçilen Joe Biden'ı onaylayacak olan seçiciler kurulunun toplandığı ABD Kongresi’ne zorla girdi.

Trump destekçileri Kongre binasını bastı

ABD’nin başkenti Washington’da Başkan Trump destekçileri, ABD Başkanı seçilen Joe Biden’ı onaylayacak olan seçiciler kulunun toplandığı ABD Kongresi binasının çevresini sardı.

Binayı kuşatan Trump destekçileri, güvenlik güçleriyle yaşadıkları arbedenin ardından kapıları da aşarak binanın içine girdi.

Kongrede bunun üzerine kurulun onay süreci toplantısına ara verildi.

PENCE: SONUNA KADAR YARGILANACAKLAR

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, sosyal medya hesabından ABD Kongre binasına zorla giren göstericilere seslendi. “ABD Kongre binasında meydana gelen şiddet ve yıkım artık durmalıdır” diyen Pence, “İlgili herkes kolluk kuvvetlerine saygı göstermeli ve binayı derhal terk etmelidir. Barışçıl protesto her Amerikalının hakkıdır, ancak Kongre binamıza yapılan bu saldırı hoş görülemeyecek ve olaya karışanlar sonuna kadar yargılanacaktır” ifadelerini kullandı.

BİDEN: BU BİR KALKIŞMA

ABD’nin yeni başkanı seçilen Joe Biden ise Trump destekçilerinin Kongre’yi basmasının ardından “ABD demokrasisi ve hukukun üstünlüğüne yönelik saldırılara son verilmesi “çağrısı yaptı. Yaşananları “kalkışma” olarak niteleyen Biden, “ABD demokrasisi görülmemiş bir saldırı altında” dedi.

TRUMP: EVE DÖNÜN

Biden’le eşzamanlı olarak ekranların karşısına çıkan Trump ise “Biliyorum acı çektiniz. Biliyorum canınız yandı. Bizden çalınan bir seçim yaşadık. Herkes biliyor. Diğer yandan eve dönmelisiniz. Barışa ihtiyacımız var. Kanun ve nizama ihtiyacımız var. Kanun ve nizam insanlarına saygı göstermeliyiz” ifadelerini kullandı.

WASHİNGTON’DA SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

Olaylar üzerine Washington’da sokağa çıkma yasağı ilan etti. Başkentte buna göre, yerel saatle 23:00’ten perşembe sabah 06:00’ya kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildi.