Hafıza-i Beşer | İsrail Gazze'yi ilhak etti

İsrail Savunma Bakanı Moşe Dayan 5 Temmuz 1967'de , Gazze'yi ilhak ettiklerini açıkladı.

Hafıza-i Beşer | İsrail Gazze'yi ilhak etti

Haziran Savaşı olarak da bilinen Gazze’nin ilhakı ile sonuçlanan Altı Gün Savaşı 5 Haziran 1967’de başladı.

Savaş, altı gün sürmesi nedeni ile Altı Gün Savaşı olarak anılmaktadır. Savaş sonrası İsrail Savunma Bakanı Moşe Dayan, dünya kamuoyuna Gazze’yi 5 Temmuz 1967’de ilhak ettiklerini resmen duyurmuştur.

İsrail ile Mısır, Ürdün ve Suriye arasında gerçekleşen ve altı gün süren savaş sonrası İsrail, Mısır’dan Gazze ve Sina Yarımadası, Ürdün’den Doğu Kudüs ve Batı Şeria, Suriye’den Golan Tepelerini ilhak ederek topraklarını dört kat genişletmiştir.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 242 sayılı Kararı’nda İsrail’in Altı Gün Savaşı’nda ilhak ettiği tüm topraklardan çekilmesi istenmiştir. İsrail bu karar doğrultusunda geri adım atarak Sina Yarımadası’ndan Mısır lehine geri çekilmiştir. Ancak bu geri çekilme dönemi kısa sürmüş ve İsrail, ilerleyen dönemlerde diğer ülkelerin toprak bütünlüğünü ilhak ettiğini açıklamıştır. Alınan bu karar, İsrail’in birçok ülke ile diplomatik ilişkisinde sıkıntı yaşamasına neden olmuş ve bölge güvenliği tehdit edilerek  günümüz dek oluşan sorunların başlangıcını oluşturmuştur.