"NATO’ya üye olmayacağımızı duyduk, bunu kabullenmemiz gerek"

Zelenskiy, “NATO’ya üye olmayacağımızı duyduk. Gerçek bu. Bunu kabullenmemiz gerek” açıklaması yaptı.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, NATO’ya üye olmayacağının Ukrayna’nın kabullenmesi gereken bir gerçeklik olduğunu ifade etti ve Batı ülkelerine, Ukrayna’ya askeri teçhizat gönderimini ciddi anlamda artırmaları çağrısı yaptı.
Zelenskiy, Ortak Sefer Gücü ülkelerinin liderleri ile görüşmesinde, “Ukrayna, NATO üyesi değil, bunu anlıyoruz. Senelerce, güya açık olan kapılar hakkında konuşulmasını dinledik, fakat şimdi duyuyoruz ki İttifaka giremeyeceğiz. Gerçek olan bu. Bunu kabul etmeliyiz” ifadelerini kullandı.

Zelenskiy’in, ülkesinin NATO üyeliğine ilişkin bu açıklaması, Rusya’nın Ukrayna’da, bu ülkeyi Rusya için tehdit oluşturan ‘askeri güçten ve Nazi unsurlardan arındırma’ amacıyla operasyon düzenlediği bir döneme denk geliyor.

Daha önce Rusya, NATO’nun genişlemesi karşısında kendi güvenliğini güvence altına almak adına İttifaktan yazılı garantiler istemişti. Söz konusu garantiler, Ukrayna’nın NATO’ya üye olarak kabul edilmeyeceğinin taahhüt edilmesini de içeriyordu. Fakat NATO yetkilileri, İttifakın ‘açık kapı’ politikasına atıfla böyle bir şeyin sözünü veremeyeceklerini kaydetmişti.