Reklam
Kategoriler: Dış Açı

ABD, Suriye’de yeni planlar peşinde

Reklam

Kürt güçlerine yakın haber ajansları, ABD’nin Suriye’nin kuzey ve doğu bölgelerini kapsayan ve ‘entegre’ olarak nitelendirdiği bir projeden bahseden haberler yayımladı. Söz konusu haberler, ABD Dışişleri Bakanlığı Kuzey ve Doğu Suriye Temsilcisi Nicholas Grainger’ın çeşitli siyasi tarafları ve aşiret güçlerini barındıran daha geniş bir çerçeve oluşturmaya yönelik yeni çabaları doğrultusunda bölgedeki çeşitli taraflarla yaptığı yoğun görüşmeler sırasında Türkiye ile belirli bir formül üzerinde anlaştıktan sonra geldi.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre, Grainger, geçtiğimiz iki hafta boyunca Suriye’nin kuzeydoğusunda, bölgede entegre bir proje sunmak ve taraflar arasında bir konferans düzenlemek amacıyla çok sayıda siyasi güçle ve Kürt, Arap, Süryani ve Asuri aşiret liderleriyle görüşmeler gerçekleştirdi.

Habere göre Grainger, henüz somut bir öneride bulunmasa da istikrarın önemi, kimsenin dışlanmadan herkesin yönetime katılması ve Türkiye ile ilişkilerin düşmanca olmaması gerektiği gibi genel fikirleri dinliyor ve tartışıyor. Özellikle Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun geçtiğimiz hafta Washington’a yaptığı ziyaretin ardından ABD ve Türkiye arasında Suriye dosyasıyla ilgili diplomatlar düzeyinde görüşmeler devam ederken projenin tamamı iki ülke arasında belirli bir formül üzerinde varılacak anlaşmanın ardından sunulacak.

Gözlemciler, Çavuşoğlu’nun Suriye yönetimi ile  herhangi bir ülke arasındaki yakınlaşmayı reddettiğini açıkça ifade eden ABD’ye yaptığı ziyaretin ardından Ankara’nın Şam ile ilişkilerini normalleştirme yönündeki açıklamalarının azaldığını ve bu yöndeki adımlarının yavaşladığını düşünüyor. Buna karşın Türkiye, Suriye’nin kuzeyinde Suriyeli sığınmacıların barınması için güvenli bir bölge oluşturmak amacıyla SDG’nin güney sınırlarından 30 kilometre içeriye geri çekilmesine ilişkin ABD’nin ve Rusya’nın verdikleri sözleri yerine getirmelerini umuyor.

Bu haber en son değiştirildi 1 Şubat 2023 10:17 10:17

Reklam

Önceki Haberler

MHP’den Sinan Ateş haberlerine sert tepki: Ülkü Ocakları idealist kuşaklar yetiştiren güzide bir müessese

MHP'nin genel başkan yardımcıları Semih Yalçın ve İzzet Ulvi Yönter, partilerinin Sinan Ateş cinayetiyle bağlantısına…

10 Mayıs 2024 16:42

Okullarda kuran kursu uygulamasına hız kesmeden devam ediyorlar

İzmir’in Buca ilçesindeki bir okulda temmuz ayı itibarıyla okulun din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni…

10 Mayıs 2024 16:36

İspanya’da 50 üniversite İsrail ile ilişkilerini kesti

İspanya'da bulunan 50 üniversite öğrencilerin eylemleri sonrası İsrail ile ilişkilerini kestiğini duyurdu

10 Mayıs 2024 15:42

Erdoğan’dan ’emniyet operasyonu’ sonrası ilk açıklama

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün Ankara Emniyet Müdürlüğü'nde gerçekleşen operasyon sonrası ''Ülkenin selameti yerine belli zümrenin…

10 Mayıs 2024 15:36

Liberallerin umudu duvara tosladı: Maaşlar eridi, sendikalar greve çıkıyor

Arjantin'de sendikalar aşırı sağcı başkan Milei'ye karşı birkez daha greve çıktı.

10 Mayıs 2024 14:05

Sabah Haber Koordinatörü’nden ‘Emniyet’ iddiası: Erdoğan’a kumpas kuruluyor

Sabah Gazetesi Haber Koordinatörü Abdurrahman Şimşek, Ankara İl Emniyet Müdürlüğü'nde görevlerinden uzaklaştırılan üst düzey isimlerin…

10 Mayıs 2024 13:58
Reklam