ABD’de 13 bine yakın otomotiv işçisi greve gitti

General Motors, Stellantis ve Ford fabrikalarında 12 binden fazla işçi, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinden sonuç alamayınca greve gitti.

ABD’de 13 bine yakın otomotiv işçisi greve gitti

ABD’de, otomotiv sektöründe çalışan yaklaşık 12 bin 700 işçi iş bıraktı. Yaklaşık 146 bin üyesi bulunan Birleşik Otomobil İşçileri (United Auto Workers) sendikası sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada General Motors, Ford ve Stellantis’in üç fabrikasında grevin başladığını duyurdu.

Gece yarısı Wentzville’de başlayan grevler, daha sonra Missouri’deki bir General Motors fabrikasına, Ohio’daki bir Stellantis fabrikasına ve Michigan’daki bir Ford montaj fabrikasına yayıldı.

Grevler ilan edilmeden 2 saat önce basın toplantısı düzenleyen sendika başkanı Shawn Fain, “Bu, bizim dönüm noktamız” derken Wayne fabrikasındaki greve katılacağını aktardı. Fain, “Sonuna kadar gitmemiz gerekirse gideriz” dedi.

GREVİN NEDENLERİ

Sendikayla otomobil şirketleri arasındaki anlaşmazlığın başında ücret zammı konusunda anlaşmazlık geliyor. General Motors, perşembe günü pazarlıklarda daha önce yüzde 18 olarak önerdiği ücret artışını yüzde 20’ye yükseltmişti. Ford yüzde 20’lik ücret zammı önerirken Stellantis’in teklifi yüzde 17,5 düzeyinde.

UAW ise hayat pahalılığıyla baş edebilmek için dört yıla yayılan en az yüzde 36’lık ücret artışı talep ediyor.

Anlaşmazlık yaşanan bir diğer konu da alt kademelerdeki geçici ya da kıdemsiz çalışanların ücret ve sosyal haklarının iyileştirilmesi. Söz konusu işçilerin saatlik aldıkları ücret 31 dolar ile 22 dolar arasında değişiyor.