AKP’den 'Saadet' hamlesi: Çoğunluğu kaybetmemek için üye sayısını yüksettiler

Saadet Partisi’nin Gelecek Partisi'yle Meclis’te grup kurmasının ardından, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ihtisas komisyonları ve TBMM Başkanlık Divanı’ndaki üyelerinin düşmemesi için yeni bir taktik adım attı.

AKP’den 'Saadet' hamlesi: Çoğunluğu kaybetmemek için üye sayısını yüksettiler

Saadet Partisi’nin Meclis’te grup kurması nedeniyle TBMM içtüzüğüne göre komisyonlar ve Başkanlık Divanı’ndaki siyasi partilere düşen üye dağılımının da değişmesi gerekiyordu.

Saadet Partisi’ne düşen üyelik nedeniyle de AKP’nin komisyonlardaki üye sayıları bir azalacaktı.

BBC Türkçe‘nin haberine göre, AKP grubu Genel Kurul’da verdiği önergeyle komisyonlardaki üye sayılarını bir artırarak, kendi üyesini kaybetmeden Saadet Partisi’nin komisyonlar ve Başkanlık Divanı’nda temsilini sağladı.

Habere göre böylece;

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki üye sayısı 31,
Dilekçe Komisyonu’nun üye sayısı 14,
Diğer ihtisas komisyonlarının üye sayısı 27,
TBMM Başkanlık Divanı’ndaki katip üye sayısı da 11 oldu.

Saadet Partisi hem Başkanlık Divanı, hem de komisyonlarda 1’er üyeyle temsil edilirken, diğer siyasi partilerin üye sayısı ise değişmedi.

MHP DESTEĞİYLE

Saadet Partisi Grup Başkanvekili Bülent Kaya ise verilen önergenin içtüzüğe aykırı olduğunu belirterek “Komisyonlardaki üye sayısını belirlerken Meclis Başkanı’nı dahil ediyorsunuz. Ama Meclis Başkanlık Divanı’nı belirlerken Meclis Başkanı’nı bundan azade tutuyorsunuz. Bu içtüzüğe aykırı. İşinize geldiği zaman Meclis Başkanı’nı dahil ediyorsunuz, gelmediği zaman etmiyorsunuz” diye tepki gösterdi.

Diğer muhalefet partilerin itirazlarına karşın, AKP’nin komisyon ve Başkanlık Divanı’ndaki üye sayısını artıran önergesi MHP’nin de desteğiyle kabul edildi.