"Seçim sonuçları bağımsız sosyalist odağın önemini bir kez daha göstermiştir!"

"Toplumun ilerici birikiminin temsil ettiği mücadele potansiyelinin reformist bir siyasete meze edilmesine karşı devrimci siyasetin yükseltilmesi Partinin görevlerindendir."

Türkiye Komunist Hareketi (TKH) yaklaşan kongre sürecine ilişkin bir açıklama yayımladı. TKH Merkez Komitesi imzasıyla yayımlanan açıklamada “Seçimlerde net bir duruşu temsil eden TKH’nin seçim çalışmaları ve seçim sonuçları, Partimizin ülkenin komünist partisi olma yolunda kararlı yürüyüşünde önemli bir zemindir. Partinin iddiasının daha da güçlendiği TKH MK tarafından tespit edilmiştir.” denildi.

“TKH Merkez Komitesi: Seçim sonuçları bağımsız sosyalist odağın önemini bir kez daha göstermiştir!” başlığıyla yayımlanan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Olağan 3. Kongre süreci içinde bulunan Türkiye Komünist Hareketi (TKH) Merkez Komitesi, yaptığı 2 günlük toplantıyla iç ve dış siyasi gündemleri ele almış, seçim sonrası ortaya çıkan gelişmeleri değerlendirmiş, Parti’nin örgütsel ve siyasal çalışmaları ile 3. Kongre hazırlık sürecini değerlendirmiştir.

TKH Merkez Komitesi, seçim sonrası siyasal gelişmelere yönelik kapsamlı bir değerlendirme yaparak düzen siyasetinin yönelimini ve politik gelişmeleri ele almıştır. AKP eliyle kurulan rejimin, emperyalist sistemle daha uyumlu hale geleceğini değerlendiren TKH MK, iktidarın, uluslararası gelişmeler de göz önüne alarak, dümeni daha Amerikancı bir siyasete bükeceğini vurgulamıştır. Gerek iktidar gerekse muhalefet tarafından üzerinde ortaklaşılan anayasa gündeminin ise, bu siyasi hatla uyumlu bir biçimde, müesses düzenin hukukunu da oluşturma girişimi anlamına geleceği ve başta laiklik olmak üzere Cumhuriyet’in kazanımlarına yönelik tasfiye girişimlerinin “yeni anayasa” kılıfıyla yaşama geçirileceği değerlendirilmiştir. Bu sürece karşı yürütülmesi gereken etkili bir politik mücadelenin sosyalist mücadele hattının önemli başlıklarından biri olduğu açıktır.

Bununla birlikte, başta sağ kulvara oturmuş olan CHP olmak üzere, düzen muhalefetinin yalancı bahar ve sahte umutlarla ülkenin ilerici ve emekçi toplumsal kesimleri için Truva atı rolü, seçim sonuçlarıyla birlikte somut olarak ortaya çıkmıştır. Seçim sonuçları, düzen muhalefetinin izlediği siyasi çizginin, AKP-MHP blokunun temsil ettiği sağcılaşmaya karşı değil, tersine bu sürece yol veren bir siyaset anlamına geldiği artık toplum tarafından da görülmektedir. Ortaya çıkan tablo, bir kez daha, ülkemizin bağımsız ve etkin bir devrimci odak ihtiyacını doğrulamaktadır. Sosyalist Güç Birliği’nin ise seçim öncesi, olması gerektiği gibi etkin ve güçlü bir şekilde kurulamadığını, bunun da düzen muhalefetine yönelik net bir duruş gösterilememesinden kaynaklandığını bir kez daha vurgulamak gerekir. Bağımsız bir sosyalist odağın etkin bir şekilde kurulamamasının temel nedenleri ortaya konmadan, devrimci bir siyasal hattın örülemeyeceği TKH MK tarafından teyit edilmiştir.

Seçimlerde net bir duruşu temsil eden TKH’nin seçim çalışmaları ve seçim sonuçları, Partimizin ülkenin komünist partisi olma yolunda kararlı yürüyüşünde önemli bir zemindir. Partinin iddiasının daha da güçlendiği TKH MK tarafından tespit edilmiştir.

Başta Haziran Direnişi olmak üzere son 20 yıldır toplumsal ve siyasal mücadeleler ile direnişlerin düzen siyasetine payanda edilemeyeceği ve edilmemesi gerektiği bu seçimlerle birlikte bir kez daha ortaya çıkmıştır. Toplumun ilerici birikiminin temsil ettiği mücadele potansiyelinin reformist bir siyasete meze edilmesine karşı devrimci siyasetin yükseltilmesi Partinin görevlerindendir. Seçimlerde ortaya çıkan tablodan yola çıkarak Haziran Direnişi gibi mücadeleleri, liberal siyasal bir kalıba sokma gayretiyle kimlik siyasetine indirgeme girişimlerine izin verilemez. TKH, Haziran Direnişi’nde de temsil edilen toplumsal bir çıkışı laiklik, anti-emperyalist ve kamucu ilkeler üzerinden yeni bir mücadele hattına taşımak üzere sınıf siyasetini yükseltecektir.

Türkiye Komünist Hareketi’nin 3. Kongre sürecinin ele alındığı 2 günlük Merkez Komite toplantısında, Kongre çalışmaları gözden geçirilmiş, Kongre Hazırlık Kurulu kurulmuş, Partinin önümüzdeki dönemde yürüteceği mücadelenin gerektirdiği örgütsel dönüşüm karar önerileri ile politik yol haritasının Kongre’ye sunulması kararlaştırılmıştır.”