Aliağalılar, cüruf tesisine karşı direniyor

Algül, “Bizleri dinlemeden, hassasiyetlerimizi dikkate almadan verilen bu kararı tanımıyoruz. Hukuksuz olduğuna inandığımız bu karara itirazımızdaki ısrarımızı 12 köy ve mahalle muhtarının bizzat itirazcı olduğu 50’ye yakın yöre halkı çevre örgütleri ile birlikte yargıya taşıyarak gösterdik.” dedi.

Aliağalılar, cüruf tesisine karşı direniyor

Aliağalılar, Aliağa Şehit Kemal Mahallesi Akçekise bölgesinde EKOVAR tarafından yapılmak istenen Batı Ege ve Güney Marmara Endüstriyel Atık (CÜRUF) Berteraf tesisi ve HABAŞ tarafından yapılmak istenen CÜRUF Depolama ve Geri Kazanım tesisine karşı olan itirazları dile getirmek için Aliağa Çevre Platformu‘nun (ALÇEP) çağrısıyla bir araya gelerek basın açıklaması gerçekleştirdiler. Türkiye Komünist Hareketi (TKH) Aliağa İlçe Örgütünün de destek verdiği basın açıklamasında, Aliağa’ya zehir saçan bu tesislerin kurulmasına müsaade etmeyeceğiz denildi.

Basın açıklamasını okuyan Şehit Kemal Mahallesi Muhtarı Ayşe Algül, “Bizler yöre halkı olarak meralarımızın, su kaynaklarımızın, zeytinliklerimizin, bal ormanımızın bulunduğu 7 köyün tam ortasında bulunan bizim için olmazsa olmaz öneme sahip bu bölgenin zehir bölgesi olmasına izin vermeyeceğiz!” dedi.

Gözlerini kar hırsı, para hırsı bürümüş bu firmaları hep birlikte mücadele ederek durduracaklarını dile getiren Algül, “Bizleri öldürerek para kazanmayı kendilerinde hak gören patronlar; sırça köşklerinde, en doğal ortamda, en doğal yiyeceklerle temiz bir çevrede yaşamak isterken bizlere zehir solutacaklar. Kendi ata topraklarımızda bizleri yavaş yavaş öldürecekler. Köylerimizdeki kanser vakaları ortadayken bu zehir tesislerine izin vermeyeceğimizi buradan bir kez daha haykırmak istiyoruz. Zehir yüklü geminizi nasıl ki ilçemize, ülkemize sokturmadık, bu zehir saçan tesislerinde kurulmasına müsaade etmeyeceğiz!” diye konuştu.

Yöre halkının tüm itirazlarına rağmen Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı’nın yaşam haklarını hiçe sayarak bu tesisler için ÇED olumlu raporu verilmesine itiraz ettiklerini dile getiren Ayşe Algül, “Bizleri dinlemeden, hassasiyetlerimizi dikkate almadan verilen bu kararı tanımıyoruz. Hukuksuz olduğuna inandığımız bu karara itirazımızdaki ısrarımızı 12 köy ve mahalle muhtarının bizzat itirazcı olduğu 50’ye yakın yöre halkı çevre örgütleri ile birlikte yargıya taşıyarak gösterdik.” dedi.

Foça Ilıpınar’daki cüruf dağlarının durumuna işaret eden Muhtar Ayşe Algül, “Bizler CÜRUF’un tehlikeli atık olduğunu ve firmaların bunu geri dönüştürmeyle uğraşmayacağını çok iyi biliyoruz. Eğer bizi ikna etmek istiyorlarsa, onlara güvenmemizi bekliyorlarsa, Foça Ilıpınar Mevkiinde yıllardır döktükleri atıklardan oluşan CÜRUF dağlarını dönüştürsünler o meşhur ekonomilerine kazandırsınlar. Bizim artık boş laflara karnımız tok.” diye konuştu.

Aliağa’da yeni kirletici tesislerin kurulmasını kabul etmedikleni ve ÇED olumlu raporunun yürütmeyi durdurarak tamamen iptal edilmesi gerektiğini vurgulanan basın açıklamasına şu sözlerle son verildi: “İnanıyoruz ki biz istemezsek yapamazlar. Biz karşı çıkarsak, biz itiraz edersek Aliağa’yı çölleştirmeye cüret edemezler. Biz izin vermezsek bütün bir hayatı paraya tahvil edemezler. Biz istemezsek gerçekten de yapamazlar. Nasıl ki Zehir gemisi Nae Sou Poulo ‘yu birlikte durdurduk bu tesisleri de durduracağız.”