"Bugün halkını enkaz altından kurtaramayan bir iktidar, halk enkaz altında kalmasın diye mücadele eden mimarlarını cezalandırdı"

“Bu kararın siyasi bir karar olduğu çok açık. Bize verilen ceza aslında kendi suçluluklarının üstünü örtbas etmekten başka bir şey değildir. Bu ne hukuken ele alacağımız bir durum ne de başka şekilde çünkü ortada bir suç yok."

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu üyelerinin JIN TV program yapımcısı Güler Yıldız’a “Emre Madran Basın Ödülü” verdikleri gerekçesiyle “terör örgütü propagandası” suçundan yargılandıkları davanın karar duruşması, bugün Ankara 25. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Mahkeme heyeti, Özgür Bayramoğlu ile Tuğba Arslan’ın beraatine; Tezcan Karakuş Candan, Nihal Evirgen, Muteber Osmanpaşaoğlu, Ünal Kara ve Ece Yoltay’a 1 yıl 8’er ay hapis cezası ve kamu görevinden menedilmelerine karar verdi, hapis cezalarını erteledi.

Karar duruşmasının ardından Mimarlar Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu üyeleri, basın toplantısı düzenledi. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, şunları dile getirdi:

“Bu kararın siyasi bir karar olduğu çok açık. Bize verilen ceza aslında kendi suçluluklarının üstünü örtbas etmekten başka bir şey değildir. Bu ne hukuken ele alacağımız bir durum ne de başka şekilde çünkü ortada bir suç yok. Gazeteciye plaket vermişiz, bizden önce de birçok örgüt plaket vermiş, onlara dava açılmamış. Bu Atatürk Orman Çiftliği’nde yapılan kaçak sarayın acısının çıkartılmasıdır. Hala kaçak saray, kaçaktır. 1700 sayılı ilke kararı iptal edilmiştir. TOGO İkiz Kuleleri’ndeki 100 bin metrekarelik rantı deşifre ettiğimizin acısıdır.

Biz de bu kararı not ediyoruz. Bizi ne sorgulamalar ne soruşturmalar ne işten atmalar ne de cezalandırmalar durduracak. Çünkü biz meslek örgütlerinde görev alırken, yönetim kurulu sorumluluğu alırken ateşten gömlek giydiğimizin farkındaydık. Bugün bizim verdiğimiz mücadelenin acısını bir hukuksuzlukla çıkarttılar. Bize diyorlar ki, ‘Sizin gibi insanlar oda yöneticiliği yapmasın. Siz kamuya da hizmet etmeyin. Rantın önünü kesmeyin’ demek istiyorlar. Biz görevimizin başındayız, mücadeleye devam edeceğiz.

Bugün halkını enkaz altından kurtaramayan bir iktidar, halkın enkaz altında kalmasın diye mücadele eden, yargıya taşıyan mimarlarından bir suç çıkarmaya çalıştı, mimarlarını cezalandırdı. Biz bu cezayı kabul etmiyoruz. Biz sanık değil tanığız, mağdur değil muhatabız. Yukardan aşağı kadar koca yapı bizi muhatap aldı, kararını bile yazamadı eli ayağı dolaştı. Böyle bir süreçle karşı karşıyayız, biz yolumuza devam ediyoruz.”