Direnen Agrobay işçileri Manifesto'ya konuştu: Binali Yıldırım bize 'sendikadan çıkın' dedi

Sendikalı oldukları için işten atılan Agrobay işçileri, direnişlerinin 43 gününde Ankara'da eylemlerini sürdürüyor. Gazete Manifesto'ya konuşan Agrobay işçileri,Binali Yıldırım'ın 'sendikadan çıkın' dediğini ifade etti.

Direnen Agrobay işçileri Manifesto'ya konuştu: Binali Yıldırım bize 'sendikadan çıkın' dedi

HABER MERKEZİ

Sendikalı oldukları için işten çıkarılan Agrobay işçileri, direnişlerinin 43. gününde Ankara’da eylemlerini sürdürüyor.

Bayburt Grup’un önünde basın açıklaması yapmaya giden işçiler, şirketin adresinin ve tabelasının bir gecede değiştirilmesi sonrasında yine Bayburt Grup’a bağlı Şenbay Holding’in önünde açıklama gerçekleştirecekler. Görüşme talepleri kabul edilmeyen işçiler, burada yapılacak açıklama sonrasında CHP Genel Başkan’ı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşecek.

Manifesto’ya konuşan işçiler Agrobay Seracılık Yönetim Kurulu Üyesi Arzu Şentürk’ün nikah şahidi olan CHP’li Tuncay Özkan’a dertlerini pek çok kez anlattıklarını ancak her hangi bir yardım edilmediğini ifade etti.

Bunun yanında eski Başbakan AKP’li Binali Yıldırım ile görüştüklerini belirten işçiler, Yıldırım’ın kendilerine ‘sendikan çıkın’ dediğini söyledi.

 

Manifestoya konuşan Ayten Yavuz şunları söyledi:

‘İŞTEN ÇIKAN ARKADAŞLARIMIZ HAKLARINI ALAMADI’

Merhaba ben Ayten Yavuz, diğer arkadaşlarımız işten çıktığı için haklarını alamadı. benim kız kardeşim orada mühendisti 5 sene çalıştı o da işten çıktığı için haklarını alamadı. Biz arkadaşlarla düşündük taşındık sürekli ücretsiz izin dayatılıyordu, yok iş yok şöyle böyle. Ondan sonra bizde dedik ki sendikaya üye olalım, sendikaya üye olduk yavaş yavaş. Tabi yanlış bir örgütleme yaptık, ilk önce örgütlenip öyle üye olacaktık. Üye olduk ilk Mehmet Aksoy’u çıkardıkları işten, ikinci gün beni, Birsen’i ve iki beyaz yakayı çıkardılar işten. Gidin dedi bütün haklarınızı vereceğiz dedi. Bizde gittik eve, bir telefon geldi şirketten ‘arkadaşlar sizin için kapıya dikilmiş geri gelin’. Gittik tabi bütün arkadaşlar orada. Arzu hanım 39-40 kişi diyor ama yanılıyor, orada 200-300 insan vardı.

‘İNŞAAT İŞİNDE ÇALIŞTIRILDIK’

Ertesi gün 11, ertesi gün 10, ertesi gün 25 kişiyi işten attılar. Tabi çok zor koşullarda çalıştık. Promosyonlarımız verilmedi, ramazan kolilerimiz geldiği halde verilmedi. İnşaat işinde çalıştırıldık bu sene. Çok zor şartlarda çalıştığımız için sendikaya üye olduk. Bizi işten çıkardılar yani bu kadar daha ne diyebilirim. Bizde tabi pes etmedik, Arzu hanım zannetti ki Agrobay’ın kapısında 3-4 gün şak şak yapıp gidecek bunlar ama tabi öyle olmadı. Dün İstanbul’daydık dört tane konsolosluğun önünde basın açıklaması yaptık. Bugün Ankara’dayız. Şenbay Holding’te Bayburt Gruba bağlı olduğu için buraya geldik. Bayburt Grubun adresini değiştirmişler, levhasını değiştirmişler bizde buraya gelmeye karar verdik.

‘TUNCAY ÖZKAN’A DERDİMİZİ ANLATTIK AMA BİZE YARDIMCI OLMADI’

Saat 12’de Kemal Kılıçdaroğlu ile bir randevumuz var meclise gideceğiz orada derdimizi anlatacağız. Tuncay Özkan’a yüzlerce kez derdimizi anlattığımız halde Tuncay Özkan bize yardımcı olmadı, kendisi aynı zamanda Arzu Şentürk’ün nikah şahidiydi. Özgür Özel geldi çadırımıza teşekkür ediyoruz, Orhan Sarıbal geldi, Aylin Nazlıaka geldi, Kadın kolları geldi Nurdan hanım. Hepsi bizi destekliyor ama maalesef Agrobay’ın kapısına gidiyoruz jandarma dikili, Arzu hanıma zaten hiçbir şekilde ulaşamıyoruz.

‘MUHTARLARA BUNLAR FETÖ’CÜ DİYE HABER SALMIŞLAR’

Biz burada eşkıya değiliz, bizde sonuçta Türk vatandaşıyız. Bizi FETÖ’cü olarak çıkardı köy muhtarlarına haber salmışlar. Teröristte olduk, FETÖ’cüde olduk ama araştırsınlar biz normal sade bir vatandaşız. Ben şehit kızıyım, babam 89 yılında şehit oldu. FETÖ’cüysem, teröristsem alsınlar bizi içeriye, biz neden şu an Ankara’dayız. Onun için Ankara’ya geldik hakkımızı arayacağız, yani bir hak varsa  illaki her halde bir kıyıya köşeye sıkışmıştır. Türkiye’de zaten hak olmadığını Türk halkı biliyor. Yani bu kadar.

 

“BİNALİ YILDIRIM BİZE ‘SENDİKADAN ÇIKIN’ DEDİ”

Madem sendika bir Anayasal hak değilse niye o zaman Edevlet’de var çıkarın, çıkarın Edevlet’ten kardeşim. Devlet patronların karşısına dikilip ‘evet arkadaşlar bütün özel sektör sendikalı olacak’ diyemediği için patronlar bizi işten kovuyor. Buradan Binali Bey’e de seslenmek istiyorum, size geldik Kınık’ta ‘sendikadan çıkın’ dediniz. Sizin kendi kurduğunuz Anayasa’ya mı karşısınız? Demek ki o zaman siz patronlardan yanasınız.

 

Manifestoy’ya konuşan bir diğer Agrobay işçisi Behice Akbulut ise gözaltına alınan arkadaşlarının ayak parmaklarının kırıldığını ve kafa travması geçirdiğini söyledi:

Merhaba ben Behice Karabulut. Bugün 43. günü direnişimizin. Polis ve jandarmayla sürekli karşı karşıyayız. Sürekli bize şiddet uygulandı. İlk haftadan yedi işçi kadın arkadaşımız gözaltına alındı, ikinci haftadan da yine iki işçi, bir kadın bir erkek işçi gözaltına alındı. Bir arkadaşımızın ayak parmakları kırıldı, bir arkamız ise kafa travması geçirdi. Geçen hafta geldik İstanbul’a, Almanya ve Rusya Konsolosluklarına şikayetlerimizi ilettik. Dün de dört konsolosluğa gittik. Biz hakkımız için yağmur, çamur demeden konsolosluklara gittik. Oradan Ankara’ya geldik. Şimdi Bayburt Grup önündeyiz tabi ismini değiştirmişler, Şenbay Holding’te onlara bağlı.

‘KOD 46 KALKSIN İSTİYORUZ’

Buradan Bayburt Gruba sesleniyorum, biz işçiyiz, bizim durumumuz belli. Biz ne Fetöcüyüz ne başka bir şeyiz. Bende şehit torunuyum. Benim dedem Çanakkale Savaşı’nda şehit olmuş. Biz FETÖ’cü falan değiliz. Biz sadece hakkımız olan tazminatımızı, aylığımızı almak ve Kod 46’nın kalkmasını istiyoruz. Bizi işten atarken ‘bütün haklarınızı vereceğiz’ dediler, neden 180 derece dönüldü de bizi Kod 46’dan işten çıkardınız.