DİSK’ten TÜİK’in önünde eylem

Çerkezoğlu, TÜİK’in ücret belirleyen bir kurum olduğuna dikkat çekerek, “Rakamlarla oynandıkça milyonların ekmeği küçülüyor. TÜİK’e gerçekleri açıklaması, ekmeğimizle oynamaması için çağrı yapıyoruz” dedi.

DİSK’ten TÜİK’in önünde eylem

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) temsilcileri, açıkladığı enflasyon verileriyle kamuoyunun tepkisini çeken Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) önüne gitti. Yapılan protestoda, “Sefalete teslim olmayacağız” ve “TÜİK elini cebimizden çek” sloganları atıldı.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, TÜİK’in milyonlarca işçiyi, memuru ve emekliyi ilgilendiren enflasyon rakamlarını açıkladığına dikkat çekerken emekçilerin aldığı ücretle sadece karnını doyurabildiğini belirtti.

TÜİK’in açıkladığı gıda enflasyonunun yüzde 53.9 olduğunu hatırlatan Çerkezoğlu, DİSK-AR’ın TÜİK’in resmi verilerine göre hesapladığı rakamları “Yaklaşık 17 milyon insana tekabül eden en düşük gelirli yüzde 20’lik gelir grubunun gıda enflasyonu yüzde 85; emeklilerin yüzde 66” şeklinde konuştu.

Çerkezoğlu, TÜİK’i şöyle eleştirdi:

“TÜİK, Türkiye’nin en önemli ücret belirleyeni haline gelmiştir. Çünkü Türkiye’de bütün emek gelirleri TÜİK tarafından açıklanan resmi enflasyon verisine göre belirlenmektedir. TÜİK’in enflasyonu her gün bizlerin çarşıda, pazarda, markette maruz kaldığımız enflasyonun çok ama çok altındadır.”

Gerçek rakamlarla TÜİK verilerinin arasında makasın giderek açıldığını ve milyonlarca emeklinin hakkının gasp edildiğini söyleyen Çerkezoğlu, “Rakamlarla oynandıkça milyonların ekmeği küçülüyor” dedi.

Çerkezoğlu, mahkeme kararına rağmen TÜİK’in enflasyonun hesaplanmasında kullanılan madde fiyat listesini açıklamadığını belirterek kurumun verilerinin şaibeli olduğunu, ekonomik verilerin karartıldığını söyledi.

Çerkezoğlu “TÜİK’e gerçekleri açıklaması, ekmeğimizle oynamaması için çağrı yapıyoruz. Ülkeyi yöneten siyasi iktidarı da TÜİK oyunlarıyla, TÜİK üzerindeki oyunları ile emeğimizi, ekmeğimizi küçülten bu politikalardan vazgeçmeye çağırıyoruz” diye konuştu.