Görüş | Mustafa K. Erdemol: Bu karşıtlığın son halkası Hamas’tır ama öncüsü FKÖ’dür

"Bu üç gün sonunda Hizbullah da katılabilir. İsrail’in ortaya çıkan zaafı sürerse İsrail, tıpkı Suriye’nin yaşadığı gibi binlerce cihadçı ile savaşmak zorunda kalabilir. Bu süreç uzun da olabilir. Sonunda ya istail’e diz çöktürülür ya da kimi kazanımlar elde edilerek savaş Filistinlilerce sonuçlandırılabilir."

Görüş | Mustafa K. Erdemol: Bu karşıtlığın son halkası Hamas’tır ama öncüsü FKÖ’dür

Filistinli İslamcı örgütlerden Hamas’ın İsrail’e karşı gerçekleştirdiği son yılların en büyük saldırısında en az 300 kişi hayatını kaybetti. İsrailli yetkililer 2000’e yakın kişinin de yaralandığını açıkladı. İsrail’in Gazze’ye yönelik misilleme saldırılarında da 300’den fazla kişi öldü. İsrail ordusu daha cevap veremediği Aksa Tufanı Operasyonu’nu gazeteci-yazar Mustafa Kemal Erdemol’a sorduk.

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları’nın başlattığı “Aksa Tufanı”nın siyasi ve askeri altyapısını oluşturan sebepleri nasıl görüyorsunuz?

Hamas’ın “Filistin Davası“nı gerileten tutumuna karşı, son gerçekleştirdiği Tufan Operasyonu, İsrail’in yayılmacı, devlet terörü uygulamalarına karşı “meşru“ sayılabilecek bir operasyondur. Ancak Hamas bu meşruiyeti haklı temelinden uzaklaştıran bir eylem tarzına sahip. Çünkü askeri hedeflerden çok siviller hedef alınmıştır. Saldırının “siyasi alt yapısını“ elbette İsrail işgaline karşıtlık oluşturuyor. Bu karşıtlığın son halkası Hamas’tır ama öncüsü FKÖ’dür. FKÖ içindeki seküler El Fetih ile Marksist Filistin Halk Kurutuluş Cephesi (FHKPC) FKÖ’yü dünya kamuoyunun desteğini alan bir yapıya dönüştürmüştü. Bu destek Hamas’ın savunduğu düşünceler ve ona uygun prstiği yüzünden kaybedilmiş durumda. Askeri alt yapısını Hamas’ı uzun yıllara dayanan savaş deneyimi ile devlet altı organizasyonlarla dayanışması oluşturuyor.

Başlatılan bu operasyonun başarı şansını nasıl görüyorsunuz? Askeri ve politik sonucu sizce nasıl olacaktır?

Eğer Hamas ve destekçileri üç gün daha saldırıyı sürdürebilir ve dayanabilirlerse savaşa Hamas yanında katılacak olanların sayısı RTAR. Şimdilik İslami Cihad Hamas’la birlikte savaşa girdi. Bu üç gün sonunda Hizbullah da katılabilir. İsrail’in ortaya çıkan zaafı sürerse İsrail, tıpkı Suriye’nin yaşadığı gibi binlerce cihadcı ile savaşmak zorunda kalabilir. Bu süreç uzun da olabilir. Sonunda ya istail’e diz çöktürülür ya da kimi kazanımlar elde edilerek savaş Filistinlilerce sonuçlandırılabilir. Ben bir haftadan az sürerse savaşın bölgeye yayılacağını sanmam. İran’ı hedef alabilir İsaril, ama bu karşı cepheyi genişletmek olacağı için böyle bir kararı kolay veremez.