Polonya'dan ABD'ye çağrı: Ukrayna ile aramızı düzeltin

Geçtiğimiz günlerde Polonya Başbakanı'nın Ukrayna tahılı ile yaptığı açıklamalardan sonra gerilen Ukrayna-Polonya ilişkileri hakkında açıklama yapan Polonya Başbakan Yardımcısı "Umarız Washington, Kiev ile yaşanan tahıl anlaşmazlığına müdahale eder" dedi.

Polonya'dan ABD'ye çağrı: Ukrayna ile aramızı düzeltin

Polonya Dışişleri Bakan Yardımcısı Arkadiusz Mularczyk Cuma günü RMF24 radyo kanalına verdiği mülakatta, Varşova ile Kiev arasında Ukrayna tahılı konusunda devam eden diplomatik tartışmaya Washington’un müdahale etmesi gerektiğini söyledi.

“Umarım Ukraynalı politikacıların bu talihsiz açıklamaları ve tahıl anlaşmazlığı sona erer” diyen Mularczyk, “ABD’nin araya girmesi Ukrayna ile gerilen ilişkileri normale döndürecektir” dedi.

‘POLONYA BUNU HAKETMEDİ’

Russian Today’de yer alan habere göre Bakan Yardımcısı, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ve hükümetindeki diğer yetkililerin “Polonya’ya karşı kesinlikle adaletsiz davrandıklarını ve Varşova’nın Rusya-Ukrayna çatışması boyunca Kiev’e verdiği desteğin ardından bu tür hakaretlere izin vermeyeceğini vurguladI.

‘ORTAK HEDEFİMİZDEN UZAKLAŞIYORUZ’

Dışişleri Bakan Yardımcısı ise Varşova ve Kiev arasındaki tüm yanlış anlaşılmaların derhal çözülmesi gerektiğinde ısrar ederek, tahıl anlaşmazlığının ne Polonya’ya ne de Ukrayna’ya hizmet ettiğini ve sadece “Rusya’yı yenme ortak davasından” uzaklaştırdığını belirtti.

Mularczyk ayrıca AB’nin anlaşmazlığın çözümüne yardımcı olma çabalarından söz etti ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in Polonya’nın Ukrayna tahılına uyguladığı ambargoyu kaldırması yönündeki taleplerini eleştirdi.

 

VON DER LEYEN POLONYA’NIN CUMHURBAŞKANI DEĞİLDİR

“Polonya’ya, Polonya tarımını ve Polonyalı çiftçileri bitirmeyi amaçlayan Ukrayna tahılına Polonya sınırlarını açması için emir verildiğini” söyledi.

Mularczyk “Von der Leyen Polonya’nın cumhurbaşkanı ya da başbakanı değildir ve bu konular Brüksel’de değil Polonya’da karara bağlanır” dedi.

Mularczyk’in yorumları, Avrupa Komisyonu’nun geçen hafta Ukrayna’dan AB’ye tahıl ithalatına getirilen kısıtlamaları genişletmeme kararı almasının ardından geldi. Ancak bu hamle Polonya, Macaristan ve Slovakya’yı, ucuz Ukrayna tahılının kendi çiftçilerine zarar vereceği ve tarım piyasasını istikrarsızlaştıracağı gerekçesiyle Kiev’in ürünlerine tek taraflı ithalat yasakları koymaya sevk etti.

 

YASADIŞI OLARAK NİTELENDİRİLDİ

 

Kiev ise tek taraflı ambargoları “yasadışı” olarak nitelendirerek üç ülke aleyhine Dünya Ticaret Örgütü’ne (DTÖ) şikayette bulundu ve Polonya’dan meyve ve sebze ithalatını yasaklayacaklarını açıkladı.

Cuma günkü röportajında Mularczyk, anlaşmazlığın Ukraynalı oligarkların çıkarlarından kaynaklandığını da iddia etti.  Mularczyk “Ukrayna’daki bu büyük, küresel çiftlikler ve oligarklar için Polonya’ya tahıl satmak en iyisi çünkü en ucuz nakliye, büyük pazara en yakın ve onlar için en uygun olanı” ifadelerini kullandı.

Başbakan Yardımcısı “Polonya’nın transit geçişlere açık olduğunu ve bu tahılın Fransa, Almanya ve İspanya’ya serbestçe gidebileceğini ancak Polonya’ya ulaşmasına ve “Polonya tarımını ortadan kaldırmasına” izin verilmeyeceğini yineledi.