Filistin meselesi, İsrail sorunu

Filistin meselesi, İsrail sorunu

18-10-2023 18:15

Bu haftaki Pusula konumuz İsrail sorunu. Meseleyi Filistin sorunu ya da son örnekte olduğu gibi Hamas sorunu olarak gösterme çabalarına rağmen, bölgede bir İsrail sorunu bulunuyor.

Bu haftaki Pusula konumuz İsrail sorunu. Meseleyi Filistin sorunu ya da son örnekte olduğu gibi Hamas sorunu olarak gösterme çabalarına rağmen, bölgede bir İsrail sorunu bulunuyor. Hamas’ın İsrail’e saldırısı sonrası Filistin, İsrail ablukası altında 11. gününü de devirdi. İsrail’in işgalci güçlerine ABD ve İngiltere de Akdeniz üzerinden savaş gemileri ile destek veriyor. Abluka, bölgenin tamamını ateşe atabilecek bir gerilim potansiyeli taşırken; savaştan, kandan, yeraltı yerüstü kaynaklarının sömürüsünden beslenen emperyalistler ellerini ovuşturuyor.

Filistin meselesi yüz yılını devirmiş, onurlu ve haklı bir direniş tarihi. Buna rağmen, emperyalistlerin propagandası ile meselenin siyasal İslamcı, cihatçı yapılara indirgenmesi; Türkçülerin gazı ile Arap-Türk ilişkilerinden ihanet örnekleri verilmesi; yabancı ve göçmen karşıtlığı üzerinden ‘kurulmuş’, tarih ve dünya siyaseti ile bağları son derece sınırlı ancak ‘fenomen’ addedilen bir ekibin göğsünü gere gere İsrailci kesilebilmesi pek çok örnekte olduğu gibi Filistin meselesinde de mevziinin hayli geri düştüğünü gözler önüne seriyor.

Bu sayıda ilk yazımız Hamas’ın Filistin davasındaki yerini hatırlatmak üzere Nevzat Kalenderoğlu imzasıyla yazıldı: “Mesele Hamas değil!”. İsrail saldırganlığını konu alan ve Alev Doğan’ın kaleminden çıkan ikinci yazımızın başlığı: “Gazze saldırısı ve İsrail terörü”. Son yazımız ise AKP ile İsrail ilişkilerini hatırlatıyor. Ege Yıldırım yazdı: “AKP dönemi Türkiye İsrail ilişkileri: Sen benim eski değil eskimeyen dostumsun”.

İyi okumalar.