Rishi Sunak ABD’de: Gündemde Çin ve Ukrayna var

Bir İngiliz hükümet yetkilisi, Sunak’ın tedarik zincirlerini düşman aktörlerden korumanın yollarını ve Çin’in yarı iletken ve diğer önemli parçaların üretiminde piyasayı baskılamamasını nasıl sağlayacağını tartışmak istediğini söyledi.

Rishi Sunak ABD’de: Gündemde Çin ve Ukrayna var

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, temaslarda bulunmak ve ABD Başkanı Joe Biden ile görüşmek için Washington’a gitti.

Dün başlayan ziyaretin ana gündemi Ukrayna savaşı ve Kiev’e verilen destek olacak.

Associated Press’te (AP) yer alan habere göre Sunak ziyaretine Arlington Ulusal Mezarlığındaki Meçhul Asker Anıtına ABD-İngiltere askeri bağlarını simgeleyen bir çelenk koyarak başladı.

Adının açıklanmasını istemeyen bir İngiliz hükümet yetkilisi, Sunak’ın tedarik zincirlerini düşman aktörlerden korumanın yollarını ve Çin’in yarı iletken ve diğer önemli parçaların üretiminde piyasayı baskılamamasını nasıl sağlayacağını tartışmak istediğini söyledi.

Fakat Sunak, İngiltere-ABD serbest ticaret anlaşmasını zorlamayacak. Birleşik Krallık yetkilileri Brexit destekçilerinin uzun zamandır arzuladıkları bu hedefin şu anda askıda olduğunu söylüyor.

Bir İngiliz Silikon Vadisi yaratmayı hayal eden Sunak, yapay zeka konusunu da tartışmak istiyor. İngiliz lider, ülkesinin bu konudaki ABD-AB görüşmelerinden dışlanmamasını sağlamaya çalışıyor.

Sunak’ın, Jens Stoltenberg’in ayrılmasından sonra NATO Genel Sekreterliği için Savunma Bakanı Ben Wallace’ı önereceği de konuşuluyor.

Öte yandan Sunak ziyaretinin ilk gününde, aralarında Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy’nin de bulunduğu Kongre liderleriyle görüşmelerde bulundu ve ABD’li iş dünyası yöneticileriyle bir araya geldi.

Sunak, eski ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmeyeceğini açıkladı. Washington’a varışından önce Trump’la görüşüp görüşmeyeceği sorulan İngiliz Başbakan görüşmeyeceğini belirtti ve “Oldukça yoğun bir programım var,” diye ekledi.