Rusya: Filistin sorununun çözümsüz kalmasının sebebi ABD

Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Yuriy Uşakov, ABD'nin Filistin sorununun çözümsüz kalmasında rol oynadığını ifade etti. Ukrayna'daki durumun sebeplerinden biri olarak NATO'nun dikbaşlılığını gösterdi.

Rusya: Filistin sorununun çözümsüz kalmasının sebebi ABD

Moskova’da 2015’te hayatını kaybeden eski Rusya Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Yevgeniy Primakov anısına düzenlenen ‘Uluslararası Primakov Okumaları Forumu’nda konuşan Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Yuriy Uşakov, İsrail-Filistin arasındaki çatışmanın birçok açıdan ABD’nin yıkıcı politikaları nedeniyle günümüze kadar geldiğini belirtti.

ABD’nin tutumu nedeniyle, bugün yaşanan kanlı çatışmaların öngörülebilir olduğunu kaydeden Uşakov, “Bugün İsrail-Filistin çatışmasında, zamanında Primakov’un öngördüğü şeyler harfiyen gerçekleşti. ABD’nin bir tarafa dalkavukluk politikası ve Filistin-İsrail anlaşmasını tekeline alması mevcut akut krizin ortaya çıkmasına katkıda bulundu. ABD’nin tek bir tarafı destekleyen politikası ve Filistin-İsrail sorununu tekeline alması, mevcut en ciddi krizin ortaya çıkmasına sebep oldu” ifadelerini kullandı.

Uşakov, günümüzde bölgede yaşanan trajedinin ABD ve Batı’nın Ortadoğu’daki ahlaki otoritesinin yok olmasına yol açacağını da vurguladı.
‘Ukrayna’daki durum, NATO’nun dikbaşlılığının bir sonucu’

Devlet Başkan Yardımcısı Uşakov, Ukrayna’da bugün ortaya çıkan tablonun NATO’nun dikbaşlılığının ve Rusya’nın çıkarlarının göz ardı edilmesinin bir sonucu olduğunu söyledi.

Primakov’un Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndaki kariyerinin başlarında o dönemde aktif şekilde ilerleyen NATO’nun genişlemesinden son derece rahatsız olduğunu söylediğini anımsatan Uşakov, “O zaman NATO’nun İttifak üyeleriyle birlikte ‘ortak AGİT şemsiyesi’ altına gireceği yeni Avrupa güvenlik sistemini kurma düşüncesi vardı. Fakat ABD ve İttifak’ın diğer üyeleri, Avrupa’da güvenliğin sağlanması için önerilen kuralları kabul etmedi” dedi.

Uşakov, NATO’nun bu dikbaşlılığının, Rusya’nın çıkarlarının tümüyle gözardı edilmesinin sonucunda bugün Ukrayna’daki durumun ortaya çıktığını vurguladı.

“İSRAİL, HAMAS’I YOK EDEREK GÜVENLİĞİNİ SAĞLAYAMAZ”

Kremlin Dış Politika Danışmanı Yuriy Uşakov, İsrail’in Hamas’ı yok etmekle güvenliği sağlayamayacağını belirterek, “Bir süre sonra yeniden nefret ve terör patlak verebilir” dedi.

Gazze Şeridi’ndeki durumla da ilgili açıklamalarda bulunan Uşakov, Gazze Şeridi’nde ‘trajik’ olayların yaşandığını anımsatarak,”Hamas yok edilse, Gazze Şeridi kanda boğulsa bile İsrail’in güvenliği sağlanamaz. Bir süre sonra yeniden nefret ve terör patlak verebilir. Bunun göz ardı edilmemesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

Uşakov, bölgedeki sorunun büyüme ve yayılma kapasitesine sahip olduğunu söyledi.

ABD’nin Filistin meselesine ilişkin siyasetini değerlendiren Uşakov, şunları kaydetti:

“Bölge, yine ABD’nin yıkıcı politikası, Amerikalıların Filistin düğümünü tek başına çözme girişimi yüzünden alevlendi. Filistin-İsrail meselesinde yaşanan kanlı senaryo öngörülebilir biçimdeydi. ABD’nin tek tarafı destekleme, meseleyi tek başına çözme yönündeki siyaseti, şiddetli krize yol açtı. Bu trajik olaylar, feci insani durum, ABD ve Batı’nın, ahlaki otoritesini kaybetmesine yol açıyor”