Tartışma büyüyor: Şamil Tayyar, Mehmet Uçum'a "Sorosçu bürokrat" dedi ve haddini bildirme çağrısı yaptı

Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin AYM kararı ile ilgili attığı adımlardan sonra başlayan tartışmalar alevlenerek devam ediyor.

Tartışma büyüyor: Şamil Tayyar, Mehmet Uçum'a

Dün Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin Anayasa Mahkemesi kararını karşısına alması ve AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunması sonrasında başlayan tartışmalar büyüyerek devam ediyor.

Konu ile ilgili eski AKP milletvekili ve Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) üyesi Şamil Tayyar’dan bugün bir açıklama daha geldi. Tayyar açıklamasında Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum’u hedef tahtasına oturtarak, “Sorosçu bürokrat” yakıştırması yaptı ve haddini bildirme çağrısı yaptı. Tayyar’ın X hesabından yaptığı açıklama şu şekilde:

“Yargıtay 3.Ceza Dairesi’nin tartışmalı kararı, ağırlıklı olarak Can Atalay’ın şahsı ve siyasi pozisyona göre değerlendiriliyor. Mesele gelinen noktada Atalay değil, siyasi tutumlarımız da değil, askeri vesayet dönemini andıran hukuk katliamıdır. Yargıtay kararı dikkatlice okunduğunda bir siyasi muhtıradan söz etmek de mümkün. TBMM’nin Atalay’ın vekilliğini düşürmeyerek görevini ihmal ettiğini söylüyor, ayar veriyor, göreve çağırıyor. Sadece lütfetmiş, AYM üyeleri gibi vekiller hakkında suç duyurusunda bulunmamış. Merak etmeyin, bir sonraki hedef vekillerdir. Yıllardır vesayetle mücadele ederken hangi ara yargının balans ayarını içimize sindirir hale geldik, anlaşılır gibi değil. TBMM ayağa kalkmalıdır. Reddetmelidir. Vesayete direnenleri ‘gayri milli’ olarak tanımlayan Sorosçu bürokrata da haddini bildirmelidir.”

UÇUM, YARGISAL AKTİVİZM VE “MİLLİ YARGI” DEMİŞTİ

Konu ile ilgili dün açıklamada bulunan Mehmet Uçum, Yargıtay’ın verdiği kararı savunarak şu ifadeleri kullanmıştı:

“Yargıtay’ın Aym ihlal kararına uymama kararı gerekçeleriyle doğrudur. Tepki gösterenlerin Yargıtay kararını okuyup okumadıkları da ayrı bir sorundur. Suç duyurusu meselesi ise Milli Yargıya karşı saldırıların çok büyük bir birikim oluşturması sebebiyle reaksiyoner bir tavırdır. Bir anlamda kral çıplak demektir. Yönteminin bu olup olmadığı ayrıca tartışılır ama cesareti tartışılmaz. Yargıtay’ın kararı ayrıca turnusoldur, kim Milli Yargıdan yana kim değil belli olur. Türkiye, Milli Yargısını batıcı ve neo liberal yargı anlayışlarına karşı sonuna kadar savunacaktır, kimsenin bundan şüphesi olmasın.”