TKH MK Üyesi Kurtuluş Kılçer: AKP Türkiye'de çoğunluğu temsil etmiyor

Kılçer "AKP Türkiye’de çoğunluğu temsil etmiyor. Milli irade kılıfıyla, tek adam tarafından yönetilen bir ülke haline geldik. Çoğunluğu temsil etmediğini gören AKP iktidarı 50+1’i sırtından atma derdinde." değerlendirmesinde bulundu.

TKH MK Üyesi Kurtuluş Kılçer: AKP Türkiye'de çoğunluğu temsil etmiyor

Türkiye Komünist Hareketi (TKH) MK Üyesi Kurtuluş Kılçer, Medya Siyaset TV’de Hatice Topçu’nun konuğu oldu. Anayasa tartışmalarına değinen Kılçer AKP eliyle kurulan yeni rejimin anayasasını yapma derdinde olduğunu belirterek şunları kaydetti:

“Türkiye’de rejim değişti. Rejim anayasasını yapıyor. Türkiye’de anayasalar büyük siyasal olgular üzerine gelir. 12 Eylül darbesi oluyor yeni bir anayasa geliyor. Türkiye’nin siyasal, toplumsal yapısında önemli radikal bir değişim olursa bu kendi anayasasını gündeme getirir. Kendi siyasi yönetim normunu, formunu gündeme getirir. AKP’nin 21 yıllık iktidarı basit bir iktidar değil. Türkiye 21 yıldır bir dönüşüm yaşıyor. Bize göre gerici bir dönüşüm yaşıyor. Bugünkü düzen 1923’te kurulan Cumhuriyet’in reddiyesidir. Bir karşı devrim süreci yaşadık. 1923 Cumhuriyet’i adım adım tahrip edildi, tasfiye edildi. Bugün son noktası konmaya çalışılıyor. Bunun kabul edilmesi gerekir. AKP eliyle kurulan yeni rejimin 1923 Cumhuriyeti ile uzaktan yakından ilgisi yok. Çünkü paradigmaları farklı. 1923 yılında kurulan Cumhuriyet üç paradigma üzerine kuruldu; Hilafet karşıtlığı, saltanat karşıtlığı ve emperyalizm karşıtlığı. Emperyalizme, saltanata ve hilafete karşı kuruldu Cumhuriyet. Bunları tasfiye ederek kuruldu. Bugün Osmanlıcı, laikliği tasfiye eden, saltanat rejimine yakın bir geriye gidişle karşı karşıyayız. Bu bir rejim değişikliğidir ve AKP yeni rejimin anayasasını yapmak istemektedir. Bu bir sivil anayasa meselesi değil bunun bir kılıf olduğunu düşünüyoruz. 2010’da 12 Eylül anayasasını değiştiriyoruz dediler FETÖ’nün önünü açtılar. Yargıyı FETÖ’ye teslim ettiler.”

“AKP GÜÇLÜ BİR PARTİ DEĞİL”

AKP ve MHP arasındaki 50+1 tartışmalarını da değerlendiren Kılçer bunun bir siyasi kriz olduğunu ifade ederek şunları kaydetti:

Bir kez daha yanıldılar. Türkiye’de koalisyonlar dönemi bitecekti, siyasal istikrar olacaktı, başkanlık sistemi parlamenter rejimden daha istikrarlı bir yönetim anlamına gelecekti ama bugün öyle olmadığı ortaya çıktı. AKP eliyle kurulan rejim oturmuyor. Bu rejimin ekonomik krizi olduğu gibi ideolojik krizi de var. AKP Türkiye’ye bir kimlik sunamıyor. Bir ideolojik sorun var, bunu milli ve yerli hamaseti ile aşmaya çalışıyor. Ve seçimden üç ay sonra bir siyasi kriz yaşıyorlar. Seçimleri kazanmalarına rağmen AKP ve MHP arasında bir 50+1 krizi yaşanıyor. Bu bir siyasi krizdir.

AKP Türkiye’de çoğunluğu temsil etmiyor. Milli irade kılıfıyla, tek adam tarafından yönetilen bir ülke haline geldik. Çoğunluğu temsil etmediğini gören AKP iktidarı 50+1’i sırtından atma derdinde. Erken seçime gidilmesi durumunda kendisini garantiye almaya çalışıyor. AKP güçlü bir parti değil.”