TOGO kuleleri davasında üç yıl sonra gelen 'kararı bozma' başvurusu

Adalet Bakanlığı, ABB Başkanı Mansur Yavaş'ın TOGO Kuleleri röportajıyla ilgili suç duyurusuna verilen takipsizlik kararı için 'kanun yararına bozma' isteminde bulundu.

TOGO kuleleri davasında üç yıl sonra gelen 'kararı bozma' başvurusu

Adalet Bakanlığı AKP’li Mehmet Ali Alan’ın Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın şikayeti hakkında kovuşturmaya yer olmadığı kararı verilmesinden 3 yıl sonra kararı bozma isteminde bulundu.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Sözcü Gazetesi yazarı Saygı Öztürk ile 27 Aralık 2019 tarihinde gerçekleştirdiği röportajda, hem TOGO Kulelerinin hem de Melih Gökçek döneminden itibaren belediyenin avukatı olan Mehmet Ali Alan’ın iki kurum arasında ‘çok net menfaat çatışması bulunmasına rağmen’ görevini sürdürdüğünü ifade etmişti. Yavaş, Ankara Bölge İdare Mahkemesi tarafından verilen 2.1 emsalli TOGO Kuleleri planının iptalinin yürütmesini durdurma kararının Mehmet Ali Alan tarafından aylarca belediyeye bildirilmediğini ve bu süreçte inşaatın hukuka aykırı olarak devam ettiğini söyleyerek örtülü destek verildiği düşüncesiyle Mehmet Ali Alan hakkında gerekli makamlara başvuru yapıldığını belirtilmişti.

Mehmet Ali Alan, tarafından Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı’na röportaj hakkında kendisine hakaret edildiği gerekçesiyle suç duyurusunda bulunulmuş; savcılık, 20 Ekim 2020 tarihinde “açıklanış şekliyle konusu arasında düşünsel bir bağ bulunduğu ve nesnel bir açıklama ile desteklendiği” gerekçesiyle kovuşturmaya yer olmadığına karar vermişti. Karara Mehmet Ali Alan tarafından itiraz edildi ancak Bakırköy 2. Sulh Ceza Hakimliği de itirazı reddederek savcılığın kararını hukuka uygun bulmuş ve kesinleştirmişti.

Kanun yararına bozma isteyen Bakanlık, “Yavaş’ın sözlerinin Alan’ı küçümseyici ve incitici olduğunu” iddia etti.