"Ulaşılabilir eşit eğitim herkesin hakkıdır"

"Ulaşılabilir eşit eğitim herkesin temel hakkıdır. Bizim isteğimiz en azından eğitim alanında üniversitelerimizin ticarethaneye dönüştürülmemesi ve herkesin okuyabileceği uygun fiyatlarla yola devam edilmesidir."

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nde eğitim ücretine yapılan yüzde 80 oranındaki zam öğrencilerin büyük tepkisine yol açtı. Sosyal medya üzerinden tepki gösteren öğrenciler aynı zamanda rektörlüğe dilekçe yazarak yapılan zammı tanımadıklarını bildirdiler. Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nden bir öğrenci Gazete Manifesto’ya konuşarak süreç hakkında bilgi verdi.

Türkiye’nin içinden geçtiği ekonomik kriz üniversiteli gençliği fazlasıyla etkiliyor. Üstüne üstlük özel üniversiteler yaptıkları fahiş zamlarla krizin faturasını öğrencilere kesmeye çalışıyor. Bu durum hakkındaki görüşlerini FSMVÜ öğrencisi Manifesto’da değerlendirdi ve şunları kaydetti:

“Öncelikle biz üniversiteli gençler ekonomik olarak ciddi sıkıntılar çekiyoruz ve karşımıza çıkan zorluklar yüzünden asıl işimiz olan öğrenciliği geri planda tutarak bölümlerimizden başka sektörlerde çok düşük ücretlere çalışmak zorunda kalıyoruz. Bu durum eğitimden verim almamızı engelleyerek öğrencilik hayatımız bittiğinde gereken niteliklerden uzak ve alanında yetkinleşememiş bireyler olmamıza sebep oluyor. Şimdi de üniversitemizde eğitim ücretlerine yapılan yüzde 80 oranında zamla karşı karşıyayız. Ben Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nin bir öğrencisi olarak bu konuyu değerlendirecek olursam; yapılan fahiş zam, geçim sıkıntısı çeken birçok arkadaşımızın okul hayatını sonlandırma kararı almasına veya başka bir üniversitede okumak için tekrardan YKS’ye hazırlanmayı düşünmesine sebep oldu. Kendi açımdan değerlendirecek olursam, geçen senelerde okul ücretlerini karşılamak için yarı zamanlı çalışıyordum fakat bu zam karşısında tam zamanlı çalışmak zorunda kalacağım ve okula gidemeyeceğim. Diğer seçeneklerim ise diğer arkadaşlarım gibi okulu bırakmak ya da YKS’ye tekrardan hazırlanmak olacak. Bu zam geri alınmazsa okula eskisi gibi devam edemeyeceğim. Ulaşılabilir eşit eğitim herkesin temel hakkıdır. Bizim isteğimiz en azından eğitim alanında üniversitelerimizin ticarethaneye dönüştürülmemesi ve herkesin okuyabileceği uygun fiyatlarla yola devam edilmesidir. Bu zam karşısında öğrenciler sosyal medyada tepkilerini gösterirken en temel hakları olan dilekçe aracılığıyla rektörlüğe de taleplerini ilettiler. Buradan sonuç alınamadığı takdirde YÖK’e başvuracak; süreç öğrenciler lehine sonuçlanmazsa dava yolunu da zorlayacağız. En temel hakkımız olan eğitimimizi tamamlayabilmemiz için herkesin karşılayabileceği bir ücret için hakkımızı arayacağız.”