ÖZEL HABER | Zonguldak'ın ölüm madenleri

Türkiye'de kaçak madenler can almaya devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde kaçak madende yaşanan göçükte bir Afgan maden işçisi hayatını kaybetmişti. Yurtsever olarak son birkaç yıl içinde yaşanan kaçak madenlerdeki iş cinayetlerini okurlarımız için derledik.

ÖZEL HABER | Zonguldak'ın ölüm madenleri

HABER MERKEZİ

Zonguldak’ta yol kenarındaki ormanda benzin dökülerek yanmış bulunan cesedin, bölgedeki kaçak işletilen bir maden ocağında çalışan Afganistan uyruklu 50 yaşındaki Vezir Mohammad Nourtani’ye ait olduğu belirlenmişti. Ocak sahiplerinin de aralarında bulunduğu şüphelilerin battaniyeye sardıkları Nourtani’yi, kaçak ocağın ortaya çıkmaması için hastaneye götürmek yerine benzin döküp yaktıkları ortaya çıkmıştı.

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS)’in Yurtsever’e yaptığı açıklamada, GMİS’in sadece TTK’ye bağlı iş sahalarında faaliyet göstermekte olduğunu, kaçak maden ocaklarıyla ilgili bir çalışması bulunmadığını aktardı. GMİS yaşanan son iş cinayetini yakından takip ettiklerini belirtti.

Zonguldak Tabip Odası da yaşanan son iş cinayetiyle ilgili bir çalışma yapmadıklarını aktardı.

”KAÇAK OLDUĞU İDDİA EDİLEN BÜTÜN MADEN OCAKLARINI DEVLET BİLİYOR”

Yurtsever’e konuşan gazeteci Mustafa Özdemir,“28 senedir Zonguldak‘ta gazetecilik yapıyorum. Bu süreçte kaçak ocaklarla ilgili bildiğim tek gerçek kaçak olmadıkları devletin kontrolünde yasadışı olduklarıdır. Son olarak Afgan madencinin yakılarak öldürülmesi ile ilgili yaşanan olay bölgedeki güvenlik sorunun en somut örneğidir.

Kaçak maden ocaklarında çalışan yaklaşık 300 Afgan ve Suriyeli göçmen ucuz işgücü ve son derece kötü şartlarda çalışmaktadır. Devletin kolluk güçleri kaçak olduğu iddia edilen bütün maden ocaklarının yerlerini bilmektedir.

Kaçak ve özel maden ocaklarında yaklaşık 5000 madenci istihdam edildiği için devlet buradaki yasadışı üretime de kaçak madenlere göz yummaktadır. İhbar ve şikayet halinde yapılan bombalama çalışmaları göstermelik mücadeleden öteye gitmemektedir” ifadelerini kullandı.

KAÇAK MADENLERDEKİ İŞ CİNAYETLERİ…

2023- Zonguldak Merkez Bağlık Mahallesi’nde bulunan kaçak maden ocağında meydana gelen göçükte ağır yaralanan ve kaldırıldığı hastanede maden emekçisi Uğur Bıyıklı yaşamını yitirdi.

2022- Zonguldak’ın Kilimli ilçesine bağlı Gelik beldesinde ruhsatsız işletilen maden ocağında meydana gelen göçükte iki işçi yaşamı yitirdi. Göçük altında mahsur kalan Ümit Kurt’un cansız bedenine ulaşıldı. Kadir Ulma isimli işçiye ise 7 saat sonra ulaşıldı.

2021-Zonguldak’ın Kilimli ilçesinde ruhsatsız işletilen kaçak maden ocağında meydana gelen göçükte mahsur kalan Erdal Aşkar’ın cansız bedenini maden işçileri ocaktan çıkardı.

”İŞ CİNAYETİNİN KAÇAK OCAKTA YAŞANDIĞI ANLAŞILMASIN DİYE AMBULANSA HABER VERİLMEMİŞ”

2020-Zonguldak’ın Kilimli İlçesine bağlı Gelik Beldesi’nde, Gelik Madencilik’e ait özel maden ocağında kafasına taş düşen 40 yaşındaki maden işçisi Servet Gökay hayatını kaybetti. İddiaya göre, olayın kaçak ocakta yaşandığı anlaşılmaması için ambulansa haber verilmedi.

2019-Zonguldak’ın Kilimli ilçesine bağlı Gelik beldesindeki kaçak maden ocağında metan gazı patlaması meydana geldi. İki işçi hayatını kaybetti. Bir işçi ağır yaralandı. Yaşamını yitiren maden işçileri, 25 yaşındaki Erdem Korkmaz ve 33 yaşındaki Uğur Korkmaz olduğu açıklandı.

Zonguldak’ta 2018 yılı itibariyle son 5 yılda TTK’da ve özel kömür işletmelerinde 54, kaçak ocaklarda ise 29 maden işçisi yaşamını yitirdi…

2018- Zonguldak’ın Kilim ilçesinde 21 Kasım 2018’de ruhsatsız maden ocağında meydana gelen patlamada, işçiler Evren Cinemre, Adem Elibaş, Uğur Göktaş, Kenan Çavuş ve Hasan Gençtürk metan gazı patlamasının ardından ortaya çıkan karbonmonoksit gazından zehirlendi. İşçilerden Evren Cinemre ve Adem Elibaş kendilerini dışarı atarak kurtulurken, diğer işçiler ocakta mahsur kaldı. Kurtarma ekiplerinin 10 saatlik çalışması sonrasında, Uğur Göktaş, Kenan Çavuş ve Hasan Gençtürk  isimli işçilerin cansız bedenlerine ulaşıldı.

Maden ocağında yaşamını yitiren işçilerden Uğur Göktaş’ın babası Osman Göktaş’ın da 21 Haziran 2009’da İnağzı Mahallesi Askeri Tepe mevkisindeki bir maden ocağında, gazdan etkilenerek hayatını kaybettiği öğrenildi.