Avukatlar Sendikası'ndan 8 Mart açıklaması

Avukatlar Sendikası tarafından yayımlanan 8 Mart açıklamasında "Yaklaşık iki asır önce başlayan bu mücadele, içinde bulunduğumuz sömürü düzeninde hala devam etmektedir. İlerici, emekçi kadınlar evde, işyerinde, sokakta eşitlik talebini sürdürmektedir" denildi.

Avukatlar Sendikası'ndan 8 Mart açıklaması

Avukatlar Sendikası, 8 Mart Emekçi Kadınlar Günü’ne dair biir açıklama yayımladı.

AV-SEN’den yapılan açıklamada 8 Mart’ın ” insanlık tarihi boyunca emeği, hakkı ve en temelde adalet için mücadele eden kadınların günü” olduğu vurgulandı.

“İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Tasfiye Edilmesine Dair Sözleşme gibi taraf olduğumuz uluslararası sözleşmeler yanında, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, Türk Medeni Kanunu, İş Kanunu, 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun, kadınların aile yaşamındaki eşitsizliği ile başlayan, çalışma hayatında devam eden ikincil konumunun ortadan kaldırılmasına dönük düzenlemeler içermektedir” denilen açıklamada AKP’nin uyguladığı gerici politikalar nedeniyle “ülkemizde kadınların hakları her gün geriye gitmektedir” ifadeleri kullanıldı.

“KADINLAR EŞTLİK TALEBİNİ SÜRDÜRMEKTEDİR”

AV-SEN’den yapılan açıklama şu şekilde: 

8 Mart, insanlık tarihi boyunca emeği, hakkı ve en temelde adalet için mücadele eden kadınların günüdür. 167 yıl önce bugün 129 emekçi kadının kitlendikleri fabrikada yanarak, 118 emekçi kadının ise yapılan saldırılar sonucu can vermelerinin yıldönümüdür. Bugün, direnişin ateşinin emekçi kadınların hayatlarıyla yakıldığı gündür. Yaklaşık iki asır önce başlayan bu mücadele, içinde bulunduğumuz sömürü düzeninde hala devam etmektedir. İlerici, emekçi kadınlar evde, işyerinde, sokakta eşitlik talebini sürdürmektedir.

İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Tasfiye Edilmesine Dair Sözleşme gibi taraf olduğumuz uluslararası sözleşmeler yanında, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, Türk Medeni Kanunu, İş Kanunu, 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun, kadınların aile yaşamındaki eşitsizliği ile başlayan, çalışma hayatında devam eden ikincil konumunun ortadan kaldırılmasına dönük düzenlemeler içermektedir. Buna karşın ülkemizde kadınların hakları her gün geriye gitmektedir. İstanbul Sözleşmesi’nden, Cumhurbaşkanının bir gecelik kararıyla çıkılmıştır. Nafaka tartışmaları ise yüksek sesle dile getirilmektedir.

“TÜM BU GERİCİ KUŞATMAYA KARŞI MÜCADELEYE DEVAM EDİYORUZ”

Çocukların 6 yaşında evlenebileceğini, asansörde halvet olunabileceğini vaaz edip kadının sokakta kahkahasından tahrik olunabileceğini söyleyen gerici zihniyet, kadını koruyan yasal düzenlemelerin yuva yıktığını, toplumsal ahlak düzenini bozucu amaçları olduğunu iddia etmektedir. Bu yolla kadınlar ve çocuklar lehine olan hukuki düzenlemelerin uygulama alanı daraltılmaya çalışılmakta veya hiç uygulanmamaktadır. Kadın cinayetlerinde ve cinsel istismar davalarında bu gerici zihniyetin yansıması ile objektif şartları bulunmadığı halde haksız tahrik indirimleri uygulanmakta; deliller yeterince araştırılmamakta, yargı reformlarında çocuğun tecavüzcüsü ile evlenmesi durumunda cezaların ertelenmesi gündeme getirilmekte ve kadının nafaka hakkı kısıtlanmaya çalışılmaktadır.

Avukatlar Sendikası olarak; tüm bu gerici kuşatmaya karşı, kadına karşı şiddetin önlenmesinde etkin hukuksal düzenlemelerin uygulanması yönünde mücadeleye devam ediyoruz. Elde ettiğimiz hakları sonuna kadar koruyup, geliştireceğimiz inancıyla bu anlamlı günü kutluyoruz.

AVUKATLAR SENDİKASI