Bakan Işıkhan: Çalışma sürelerinin düzenlenmesi gündemimizde

Bakan Işıkhan, 'Çalışma süreleri, ücretler, işçilerin refahı, gibi konular gündemimizde önemli bir yere sahip' ifadelerini kullandı.

Bakan Işıkhan: Çalışma sürelerinin düzenlenmesi gündemimizde

Çalışma saatlerinin “yeniden düzenleneceği” iddiası bir süredir gündemde. Sürelerin 45 günden 40 güne düşürüleceği öne sürülürken, “esnek çalışma modeli” vurgulanmaya da devam ediyor.

Gözlerin çevrildiği Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’dan çalışma saatleri ve ücretleri ile ilgili yeni bir açıklama geldi. Bakan Işıkhan konuyla ilgili “Çalışma süreleri, ücretler, iş sağlığı ve güvenliği, işçilerin refahı, kadın, çocuk ve gençlerin çalıştırılması, kayıt dışılık, işsizlik, istihdam ve iş gücü piyasası uygulamaları gibi konular gündemimizde önemli bir yere sahiptir. Çalışma şartlarına ve ortamına ilişkin tüm mevzuat hükümlerinin uygulanmasına dair, araştırma, inceleme ve denetlemeyi kapsayan teftiş faaliyetleri bakanlığımızın iş müfettişleri tarafından yerine getirilmektedir” ifadelerini kullandı.

ÇALIŞMA SÜRELERİ DÜŞÜRÜLECEK Mİ?

Sabah Gazetesi daha önceki haberinde, yapılacak düzenlemeyle çalışma saatlerinin 35-40 saate indirilmesinin öngörüldüğünü yazmıştı. Buna göre, “yeni düzenleme ile dağınık mevzuat bir arada toplanacak, yeni kategoriler hazırlanacak”. Bu bağlamda İş Kanunu’ndaki çalışma saatleri, yıllık izinler, ücretler masaya yatırılacak.

Bakan Işıkhan: Esnek çalışma biçimlerini yaygınlaştıracağız
Bakan Işıkhan ise geçtiğimiz aylarda çalışma saatlerine yönelik düzenleme ile ilgili sinyalleri vermiş ve şöyle demişti:

“Sosyal Güvenlik Kurumunda sürdürülebilirliği güçlendirmek amacıyla sosyal güvenlik sisteminde kişilerin daha çok istihdamda kalmasını teşvik eden, hakkaniyeti ve aktüeryal dengeyi önceleyen yaklaşımla esnek çalışma biçimlerini yaygınlaştıracağız. Sosyal güvenlik mevzuatı ve uygulamalarını, değişen iş gücü piyasası koşullarına ve yeni nesil esnek çalışma şekillerine daha uyumlu hale getireceğiz. Kayıt dışı istihdam ve kayıt dışı ücretle mücadelede veri analizine dayalı, risk odaklı denetim faaliyetlerini artırarak prim tabanını genişleteceğiz.”

KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK

İddiaya göre Anayasa hükümleri dışında 20 farklı kanundaki çalışma hayatındaki “mevzuat dağınıklığı” düzenlenecek. 2003 tarihli İş Kanunu, 1952 tarihli Basın İş Kanunu ve 1967 tarihli Deniz İş Kanunu’nda değişiklikler yapılacak.

Türk İş Kanunu’nda haftalık çalışma saati 45 iken, Basın İş Kanunu ve Deniz İş Kanunu’nda haftalık çalışma saatleri 48 saat. Basın İş Kanunu’na tabii olanlar işe iade davaları açabiliyor ancak Deniz İş Kanunu’na tabii olanların böyle bir hakkı bulunmuyor.

Farklı yasalarda yer alan farklı düzenlemelerin tek bir temel Türk İş Kanunu ile değiştirilmesi, düzenlemelerde yeni hak kategorilerin geliştirilmesi planlanıyor.