Barış Pehlivan: "Katliam Yasası"nı tartışırken 'can' diyoruz, canları bile yanmadan 'zafer' fotoğrafı çekiyorlar

Barış Pehlivan bugünkü köşe yazısında AKP'lilerin katliam yasasını onaylattıktan sonra Meclis'te hatıra fotoğrafı çektirmelerine tepki gösterdi. Pehlivan, "Katliam Yasası’nı tartışırken 'can' diyoruz, canları bile yanmadan 'zafer' fotoğrafı çekiyorlar" dedi.

Barış Pehlivan:

Cumhuriyet yazarı Barış Pehlivan, sokak hayvanlarına ilişkin kanun teklifinin TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilmesinin ardından parti gruplarının çektirdiği “hatıra fotoğraflarını” eleştirerek, “Katliam Yasası’nı tartışırken ‘can’ diyoruz, canları bile yanmadan ‘zafer’ fotoğrafı çekiyorlar” dedi.

Pehlivan, “Hayvan gibi yas tutamayanlar” başlıklı yazısında, Barbara J. King’in yazdığı, Rengin Arslan’ın Türkçe’ye çevirdiği “Hayvanlar Nasıl Yas Tutar?” adlı kitaptan alıntılar yaparak, hayvanların ölen arkadaşları için nasıl yas tuttuklarını örneklerle anlattı.

Antropoloji profesörü olan Barbara J. King’in, kitaptaki “Bir hayvan, onun için duygusal açıdan önemli olan bir hayvan öldükten sonra gözle görülür sıkıntılı bir şekilde davranıyor veya her zamanki rutinini değiştiriyorsa, o zaman yas duygusunun görüldüğünü söyleyebiliriz” ifadelerini alıntılayan Pehlivan, “Yasalaşan o ünlü 5. maddedeki öldürmeye izin veren ‘olumsuz davranışları kontrol edilemeyen köpek’ ibaresi geliyor aklıma. Acaba bir hayvanın yas tutması da ‘olumsuz davranış mıdır’ yani ‘onun da öldürülmesine neden olabilir mi’ diye düşünüyorum. Sormak da yanıt aramak da zül geliyor” diye yazdı.