Emekli aylıklarında zaman daralıyor: Bu hafta Erdoğan'a sunulacak

Emekli zamlarına yönelik düzenleme için takvim daralırken, AKP hâlâ "ortaya çıkan net bir şey olmadığı'' açıkladı.

Emekli aylıklarında zaman daralıyor: Bu hafta Erdoğan'a sunulacak

2023 enflasyonun ortaya çıkmasıyla emeklilere verilecek zamlar da belirlendi. Ancak ocak ayının ortasına gelmemize rağmen emekliler ne kadar aylık alacağını henüz bilmiyor.

Memur ve memur emeklisine yüzde 49,25, işçi ve Bağ-Kur emeklisine yüzde 37,57 zam uygulanacağı kesinleşti. Emekliler arasındaki 12 puanlık zam farkı tepki çekerken, ”kök ücret” bazlı hesaplamanın yaratacağı mağduriyete ilişkin de henüz bir adım atılmadı.

Çalışmalarına ara veren Meclis yarın tekrar açılacak ve iki gün içinde bir yasal düzenleme yapılmazsa, milyonlarca emekli zamma rağmen zamsız maaş alacak.

AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, konuya ilişkin TBMM’de açıklamalarda bulundu. Sınırlı süre kalmasına rağmen hâlâ “net bir şey olmadığını” ifade eden Güler, şöyle konuştu:

“Bakanlıklarımızın çalışmaları devam ediyor. Etki analizleri, bütçe imkanları değerlendiriliyor. Şu an oran verme imkanım yok. Bu değerlendirmelerin hepsini bakanlıklarımız yapıyorlar. Oran analizlerini bir bütün olarak değerlendirmemiz lazım. Ama ortaya çıkan net bir şey olmadığı için bir şey söyleme imkanım yok.”

ERDOĞAN’A SUNULACAK

Geçen yıl en düşük emekli maaşı 7 bin 500 lira olarak belirlenirken, bunun yaklaşık 5 bin 500 lirası kök maaş olarak tanımlanmış, kalan tutasa “seyyanen zam” ile tamamlanmıştı.

Bu yıl emekli maaşlarına yapılacak zam mevzuat gereği yalnızca kök ücrete uygulanacak. Yani kök ücreti 5 bin 500 lira olan bir emekli maaşına yapılacak yüzde 37,5 zammın ardından yine 7 bin 500 lira alacak.

En düşük emekli aylığının yükseltilmesine yönelik farklı senaryoların yer aldığı çalışma, bu hafta yapılacak Kabine Toplantısında AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunulacak.

Kabinedeki değerlendirmelerin ardından neticelendirilecek çalışma, kamuoyuyla paylaşılacak ve yasalaşması için Meclis’e sevk edilecek.