ÖZEL HABER | Felaketin yaşandığı İliç'teki bir maden işçisi Yurtsever'e konuştu: 40'ın üzerinde ulaşılamayan insan var!

"Manisa Soma‘da da aynı ihmalkarlık vardı, burada da var. İstediğimiz yere yazalım yine duyan olmayacak. A haber ve Halk Tv yanlış görüntü ile yanlış bilgi servis ediyor."

ÖZEL HABER | Felaketin yaşandığı İliç'teki bir maden işçisi Yurtsever'e konuştu: 40'ın üzerinde ulaşılamayan insan var!

HABER MERKEZİ

Erzincan İliç’te Kanadalı altın maden şirketi SSR Mining ve Çalık Grubu bünyesinde bulunan Anagold Madencilik tarafından işletilen Çöpler Altın Madeni’nde bugün 14.28 sıralarında toprak kayması meydana geldi. Yaşanan felaketle ilgili Yurtsever’in ulaştığı maden işçisi, “O alan siyanür ve sülfürik asit ile besleniyor. Onun önüne koruma amaçlı bir set yapılabilirdi ama yapılmadı. İşçiler kırıcının olduğu yerde “Burada çatlak var” diye uyarıyor, yetkililere söylüyor ama dinlenmiyor” açıklamasında bulundu.

Yurtsever’e konuşan maden işçisi, “Manisa Soma‘da da aynı ihmalkarlık vardı, burada da var. İstediğimiz yere yazalım yine duyan olmayacak. A haber ve Halk Tv yanlış görüntü ile yanlış bilgi servis ediyor. Kameralar bilerek havuzu gösteriyor ama patlayan yer ile havuz arasında devasa mesafe vardı. Sadece sabırlı gold diye adlandırılan yerde üç kamyon var. Şu an sadece işçilerin bildiği üzere dört şoför yok dokuz tane 2-3 kişilik araç yok, 40’ın üzerinde ulaşılamayan insan var, ulaşılsa da bir sonuç alınamaz.

“TOPRAĞIN VERİMİNİ VE İNSANLARIN SAĞLIĞINI HİÇE SAYIYORLAR”

O madde toprağa karışıyor, toprağın alt katında seramiğin vasıtasıyla makinaya geliyor. Kesinlikle ihmalkarlık var. Yığma toprağın olduğu alana giriliyor. İşçiler bir tehlikeyi ramak kala görüp kağıda yazıp yetkililere gönderiyor. Yetkililer bunu inceliyor mu bilinmiyor. İnilecek alan 15-16 palye inilmesine rağmen çatlaklar oluşuyor. O alan siyanür ve sülfürik asit ile besleniyor. Onun önüne koruma amaçlı bir set yapılabilirdi ama yapılmadı. İşçiler kırıcının olduğu yerde “Burada çatlak var” diye uyarıyor, yetkililere söylüyor ama dinlenmiyor. Toprak kayması yani patlama uyarısı olan yere konteynır koyulmuş, yığma bir tepenin yanına koyulmuş. Kayan yer normal değil yığma tepe. Hiçbir Avrupa ülkesinde madenlerde ayrıştırıcı olarak siyanür kullanılmıyor, su ile ayrıştırıyorlar. Toprağın verimini ve insanların sağlığını hiçe sayıyorlar; kanserojen madde insanları etkiliyor. Siyanür dumanla, buharla tekrar gökyüzüne çıkıyor yağmurla tekrar yeryüzüne iniyor. İnsanları etkiliyor. İşçilerin bir kayıt alması da yasak.

2022 yılında siyanür borusu patladı, maden yaklaşık 90 gün kadar kapalı kaldı. Bugünkü kaza ilk ölümlü kaza. Normal şartlarda bu madenin kapanması gerek. Yetkililer işçilerin şikayetlerini kulak ardı ediyor” ifadelerini kullandı.