Gazeteci yazar Hamide Rencüs'ten Moskova saldırısına dair çarpıcı değerlendirme: IŞİD tarzı değil

Gazeteci yazar Hamide Rencüs Moskova'daki terör saldırısına dair çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

Gazeteci yazar Hamide Rencüs'ten Moskova saldırısına dair çarpıcı değerlendirme: IŞİD tarzı değil

Ortadoğu konusundaki araştırmaları ve IŞİD üzerine yaptığı çalışmalar ile bilinen gazeteci yazar Hamide Rencüs Moskova’da geçtiğimiz gün yaşanan terör  saldırısına dair sosyal medya hesabı üzerinden değerlendirmelerde bulundu.

2014 yılında “Tekmili birden IŞİD” başlıklı kitabın yazarı da olan Rencüs, Moskova saldırısının emperyalist merkezler tarafından hızlı bir şekilde IŞİD tarafından yapıldığının iddia edilmesi, IŞİD’in de eylemi üstlenmesinin gerçeği yansıtmadığını ortaya koyan analizlerini paylaştı.

Eylemin kendisini ve sonrasında ortaya çıkan görüntüleri IŞİD’in eylem tarzı ile uyuşmadığını söyleyen Hamide Rencüs’ün ifade ettiği başlıklar olayın arka planında emperyalizmin olduğunu, aynı zamanda IŞİD’in emperyalizm tarafında kullanışlı bir aparat olduğunu bir kere daha gözler önüne seriyor.

Rencüs’ün değerlendirmeleri şu şekilde:

Moskova saldırısını IŞİD mi yaptı? Saldırıyı IŞİD’in resmen üstlendiğini ve bunu resmi yayın organı AMAQ’ta aşağıdaki görselle öğreniyoruz ama nereden? Büyük Batılı medyadan…

Analizim: 1/Saldırıdan sonra militanların yüzlerinin kamuflajlı olması IŞİD’in tarzı değil.

2/IŞİD saldırı gerçekletikten sonra üyelerinin lakap ve isimlerini açıklardı. Burda isim göremiyorum.

3/Sözde 2.açıklamada saldırganlar için “Rusyadaki Halifet askerleri” ifadesi kullanılmış ki bu IŞİD’in tarzı değil. “İslam Devletinin Rus Vilayeti”,Çeçenya vilayeti dese tamam

4/Saldırganlar Müslüman ve hatta IŞİD’te yer almış olabilir ama IŞİD eylemlerinin temelinde ‘şehitlik’ var. Yakalanmaya karşı intihar yelekleri hep olur, kaçmazlar, yakalanınca da ötmezler. Buna ‘inğimasi’ derler. Yani kendierini canlı yakalatmazlar. Bu da IŞİD tarzı değil.

5/Batılılar IŞİD’e yıkmak için neden bu kadar delilsiz acele ettiler? Saldırganlar Ukrayna’ya kaçarken yakalndılarsa ve kaçışları için Ukrayna’da 1 koridor açılmışsa, asıl planlayıcılar bence belli olsa da kabak Zelenski+ İdlib’teki Türkistanilerin başına fena patlar muhtemelen.

6/Trump’ın 2016 yılında söyledikleri tekrar gündemde. ABD Başkanı Barack Obama’nın IŞİD’in kurucusu, sahtekar Hillary Clinton’ın ise kurucu ortağı olduğunu söylemişti. 2014’te ben yazmıştım oysa…

7/Bir detay daha atlanmış. IŞİD militanları sol elin değil sağ elin işaret parmağıyla tekbir getirirler