Yusuf Tekin'in portresi: Laiklik karşıtı bir Milli Eğitim Bakanı
Okullarda eğitimin dinselleşmesi adımlarına her gün yenileri ekleniyor. Onun döneminde imam hatipler büyüdü, dini vakıflar okullara girdi, ortaokullarda türban serbest kaldı, din dersi 16 saate çıkarıldı, mescit zorunlu hale getirildi. Öğrencilere vaiz, kuran kursu hocaları gibi din görevlilerinin eğitim vermesini öngören ÇEDES Projesi’nin “okul dışı bir kulüp çalışması” olduğunu savundu.
Gizem Kurtyiğit
Milyonlarca öğrencinin Diyanet, tarikat ve cemaatlerin ablukasına alındığı dönemde geçtiğimiz günlerde TBMM Genel Kurulu’nda söz alan Yusuf Tekin, MEB’in tarikat ve cemaatlerle yaptığı protokoller hakkında aklımızla dalga geçen açıklamalar yapmıştı.
Tekin, “MEB’de 2023 yılı itibariyle 2709 tane geçerli protokolümüz var. Bu protokollerden 1167 tanesi resmi kurumlarla, 550 tanesi STK’larla, 986 tanesi ise TEMA’dan Kızılay’a bir sürü STK’yla. Bunların içerisinde sizin tarikat cemaat dediğiniz, bizim STK dediğimiz yapılarla toplasanız 10 tane protokolümüz vardır. Bu protokollerle bize hizmet eden, destek olanlara da teşekkür ediyorum. Onlarla protokol yapmaya devam edeceğiz. Çünkü onlar çocukların dağa çıkmasını engelliyor, bunun için rahatsızsınız” ifadelerini kullanmıştı.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in bu açıklamaları tesadüf değil.
“KIZ ÇOCUKLARINA KIZ OKULLARI”
Tekin, kız okulları kurmanın, kız çocuklarının okula gönderilmemesini engelleyecek bir çözüm olabileceğini de savunmuştu.
Kız çocuklarını okula göndermeyen ailelerin, “Ben çocuğumu erkeklerle aynı okula göndermek istemiyorum” gerekçesini öne sürdüğünü belirten Bakan Tekin, “Şimdi benim Milli Eğitim olarak birincil hedefim ne? Kız çocuklarının okullaşması sağlamaktı. O zaman veliyi ikna etmek için biz gerekirse kız okulları da açabilmeliyiz, veli isterse çocuğunu kız okullarına gönderebilmeli, isterse erkeklerin gittiği okullara gönderebilmeli” demişti.
Tekin’in açıklamasına çok sayıda yurttaş sosyal medyada tepki göstermişti.
Özgürlük kisvesi altında ‘karma eğitime’ karşı olmadığını iddia eden Tekin, “Tam tersine özgürlükçüyüm, karma eğitim isteyen veliler için de kuşkusuz o olacak. Zaten bizim Milli Eğitim’in temel kanununda öyle diyor, karma eğitim esastır ama benim asli görevim, okullaşma oranını artırmaktır” diye konuşmuştu.
“KARMA EĞİTİM ZORUNLU DEĞİL”
Tekin, 10 Aralık 2014 yılında gerici Yeni Akit’e verdiği bir röportajda, “karma eğitim zorunlu değil” açıklaması yapmıştı.
2013’te Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarlığı görevine başladıktan sonra gerici Yeni Akit’ten Hasan Önal’a konuşan Tekin, “Eğitimin karma olmasını zorunlu kılan bir düzenleme yok. Halkın istediği şekilde Milli Eğitim Bakanlığı gerekli düzenlemeyi yapar. Bu da halkın taleplerine göre yapılır. Şimdi demokrasinin gereği olarak Milli Eğitim Bakanlığı, halk ne istiyorsa ona göre düzenlemelerini yapıyor. Halk siyasal iktidara egemen olduğu gibi, burada da halkın değerleri belirleyici olmaya başladı” ifadelerini kullanmıştı.
Yine müsteşarlığı döneminde imam hatiplerin sayısında devasa artış yaşandı.
2013-2014 yılında 1361 olan imam hatip ortaokulu sayısı 3 bin 394’e, 854 olan imam hatip lisesi sayısı ise 1624’e yükseldi. Öğrenci sayısı ise imam hatip ortaokullarında 240 binden 761 bin 785’e, imam hatip liselerinde ise 474 binden 761 bin 785’e çıktı. LGS ve Adrese Dayalı Kayıt Sistemi’ne geçilerek öğrencilere imam hatip tercihi zorunlu kılındı.
İSMAİLAĞACILARI KABUL ETTİ
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, “Laik ve bilimsel eğitim konusunda attığımız adımlarla ilgili hiçbir sıkıntı yok” açıklamasında bulunmasına rağmen, bu sözlerden birkaç gün önce İsmailağa Cemaati lideri Hasan Kılıç’ın imam olan oğlu Abdullah Kılıç ve bir grup cemaat mensubuyla bir araya geldiği ortaya çıktı.
Bakan Tekin, 31 Ekim’de İsmailağa Cemaati’ne yakın isimlerin yönetiminde bulunan İhya İlim Hizmet ve Yardımlaşma Vakfı (İhya Vakfı) tarafından düzenlenen bir toplantıda, Bakan Yardımcısı Nazif Yılmaz ile bir araya geldi.
Sayın Milli Eğitim Bakanımız @Yusuf__Tekin'i ziyaret ederek çalışmalarımız hakkında bilgi verdik. Nazik kabulleri için Bakanımıza teşekkür ederiz. pic.twitter.com/0i9dJz0AWM
— İhya Vakfı (@ihyavakif) October 31, 2023
TEKİN’E ÖZEL KANUN
Tekin’in rektör olabilmesi için kanun da değiştirilmişti.
Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarlığı’ndan 25 Temmuz 2018’de ayrılan ve 17 Ağustos 2018 tarihinde profesör olan Tekin’in, bir ay geçmeden 15 Eylül 2018 tarihinde Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi rektörü olarak atandı. Rektörlük için gereken 3 yıl profesörlük şartını karşılayamayan Tekin için kanun değiştirilmişti.
Tekin’in rektörlüğe atanmasının ardından rektörlük için gereken 3 yıl profesörlük şartı tekrar eski haline getirildi.
Henüz bir aylık profesörken rektör olan Yusuf Tekin’in bir koltuğu daha ortaya çıktı. Tekin’in Tarım Kredi Holding’e bağlı TAREKS’in yönetim kurulunda olduğu da öğrenildi.
TESADÜF: ARKADAŞLARI DA BAKAN YARDIMCISI
AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, 17 bakanlığa 68 bakan yardımcısı atanmıştı.
Milli Eğitim Bakanlığı’na bakan yardımcısı olarak atanan Tekin, 2018-2023 yılları arasında Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi rektörü olarak görev aldı. Bu süre zarfında birlikte çalıştığı iki isim, Milli Eğitim Bakanlığı’na yardımcı olarak atandı.
2018-2022 yılları arasında Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nde rektör danışmanı olarak görev alan Ömer Faruk Yelkenci, 2014-2016 yılları arasında Milli Eğitim Bakanlığı’nda Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü ve 2016-2018 yılları arasında İstanbul İl Millî Eğitim Müdürü olarak çalıştı. Tekin de 2013-2018 yılları arasında Milli Eğitim Bakanlığı müsteşarıydı. Bakan yardımcılığına atanan bir diğer isim olan Kemal Şamlıoğlu da Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nin eski genel sekreterlerinden.
TEKİN’İN GERİCİ SÖYLEMLERİNDEN SATIR BAŞLARI
Yusuf Tekin ÇEDES’ten, karma eğitime ve müfredat başlıklarına kadar laiklik karşıtı duruşunu farklı söylemleri ile de ortaya koydu. Tekin’in farklı tarihlerde yaptığı bazı açıklamalar şu şekilde:
23 Ağustos 2023: Karaman’daki Ensar Vakfı’na bağlı yurtlarda 45 çocuğa tecavüz edilmesi skandalında hakkında soruşturma açılan ve Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne atanan Asım Sultanoğlu’na ilişkin konuşan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, “En çok güvendiğimiz arkadaşlardan bir tanesini de Şanlıurfa’da İl Milli Eğitim Müdürü olarak göreve getirdik. Bu atamayı yaparken tamamen Şanlıurfa’nın ihtiyaçlarını düşündük” dedi.
31 Ağustos 2023: Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, öğrencilere vaiz, Kuran kursu hocaları gibi din görevlilerinin eğitim vermesini öngören ÇEDES Projesi’nin “okul dışı bir kulüp çalışması” olduğunu savundu.
13 Eylül 2023: Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Meclis’te karma eğitimle ilgili verilen bir soru önergesini yanıtladı. Bakan Tekin, “İhtiyaç olması halinde yalnızca kız veya yalnızca erkek öğrenciler için ayrı okulların kanun kapsamında açılabilmesi için herhangi bir engel bulunmamaktadır” dedi.
3 Ekim 2023: Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, İstanbul’daki İbn Haldun Üniversitesi’nin akademik yılı açılışında “Maddi altyapısı büyük oranda tamamlanmış bir zemine oturacak olan yeni eğitim öğretim sistematiği, ‘Türkiye Yüzyılı’ idealinin gerçekleşmesi için en önemli unsur olacak. Kendi modelimizi üretmenin vakti olduğuna inanıyorum” dedi.
22 Aralık 2023: Tarikat ve cemaatlerle işbirliğini savunan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e AKP’ye yakın çeşitli dernek ve vakıflar ile cemaat yapılarından oluşan “Milli İrade Platformu” adlı çatı kuruluştan destek geldi. Açıklama, Menzil cemaatinin patron örgütü TÜMSİAD’dan Erenköy cemaatini temsilen Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı’na, AKP’ye yakın Ensar Vakfı’ndan Nur cemaatini temsilen Hayrat Vakfı’na, Işıkçılar cemaatini temsilen İhlas Vakfı’ndan Sümeyye Erdoğan’ın da yöneticisi olduğu KADEM’e, Okçular Vakfı’ndan AKP’nin “düşünce kuruluşu” SETA’ya kadar yüzlerce yapının bulunduğu “Milli İrade Platformu” adına yapıldı.